2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csányi MLSZ elnök lesz

A küldöttek elfogadták a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) új alapszabályát a hétfőn Telkiben tartott rendkívüli közgyűlésen, ezzel teljesült a feltétele, hogy Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját július 6-án megválasszák elnöknek.
2010. június 14. hétfő 16:29 - HírExtra
A közgyűlésen a 102 küldöttből 90 jelent meg, az alapszabály módosításainak elfogadásához minden esetben kétharmados többség kellett. A közgyűlés az alapszabály valamennyi, mind az 51 paragrafusát - olyanokat is, amelyek változatlanok maradtak - egyesével szavazott meg. Egyetlen paragrafusnál sem volt jelentősebb vita vagy nézeteltérés, így a 11:30 órakor elkezdődött ülés 13:15 órára elfogadta az új alapszabályt.

Ezután a jelen lévő 8 elnökségi tag feloszlatta a vezető testületet, majd az MLSZ-t a július 6-i tisztújító közgyűlésig irányító ad hoc bizottság tagjainak a küldöttek Dunai Antalt, Nemes Ferencet és Helmeczy Lászlót választották meg, elnöke pedig Nemes lett. Ezt követően még a 2010-es pénzügyi tervezetet fogadták el a küldöttek.

Ezután a jelen lévő nyolc elnökségi tag feloszlatta a vezető testületet, majd az MLSZ-t a tisztújító közgyűlésig irányító ad hoc bizottság tagjainak a küldöttek Dunai Antalt, Nemes Ferencet és Helmeczy Lászlót választották meg, a bizottság elnöke Nemes lett.

Az MLSZ tisztújító közgyűlését július 6-án tartja, az alapszabály-módosítások elfogadása után biztosra vehető, hogy az egyetlen jelöltet, Csányi Sándort választják meg a szervezet új elnökének.

"Az új alapszabály mindenkitől lemondást követel, de összességében ebből profitál a labdarúgás - jelentette ki Nemes, aki hozzátette, már nagyon várja, hogy legyen legitim elnöke az MLSZ-nek, mert nagyon fáradt. - A Borsodi Sörgyárral kötött főszponzori, 100 millió forintos szerződés június végén lejár. Az MLSZ új ajánlatot tett a folytatásra, ám a cég mindaddig nem válaszolt, amíg nem derült ki, hogy Csányi lehet az új elnök. Ez mutatja mit jelente, ha egy nagy befolyással rendelkező ember kerül az MLSZ élére."

Bevezetőjében arról is említést tett, hogy szponzori pénzek kiesése miatt jelenleg 300-400 millió forint hiányzik az MLSZ 2010-es költségvetéséből, s többek között éppen a likviditási gondokkal indokolta, hogy kártyával szavaztak a küldöttek a közgyűlésen gépek helyett. Hozzátette, mivel a nemzetközi szövetség (FIFA) rekordnyereséggel zárta az előző évet, így valamennyi tagszervezete 250 ezer dollárt kap majd a FIFA-tól.

Az új alapszabály a megyei amatőrszövetségek hatáskörét megváltoztatta, ugyanis az eddig önálló megyei szövetségek 2011. január 1-jétől szervezeti egységekként működnek tovább, munkájukat igazgatók irányítják, a rendszer működését pedig a főtitkár felügyeli majd. A határozatok értelmében 2011. január elsejével megszűnik a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség, így akkortól 100 küldöttje lesz az MLSZ közgyűlésének. Az elnökség létszáma az eddigi 15-ről 9-re módosul, s egy-egy vezetőt delegálnak majd az amatőrök és a profik.

Az új alapszabály szerint bővült az MLSZ elnökségének hatásköre, a testület dönt a jövőben a szövetségi kapitány, a sportigazgató és a nemzetközi igazgató mellett a megyei szövetségek elnökeinek és elnökségeinek kinevezéséről, valamint visszahívásáról.

A beterjesztett javaslatokhoz két módosító indítvány érkezett. Az egyik szerint a megyei szövetségek elnökeit a megyei szövetségeknek kell megválasztaniuk, ezt 20 küldött támogatta, 52 viszont nemmel szavazott, öten tartózkodtak - így nem került elfogadásra. A másik módosítás arra irányult, hogy a strandlabdarúgásnak legyen önálló bizottsága, de ezt sem támogatta a közgyűlés, azaz továbbra is a futsal bizottságon belül foglalkoznak ezzel a szakággal.

Nemes zárásként felhívta a küldöttek figyelmét, hogy Csányi kifejezett kérése, a július 6-i közgyűlésen csak nyolc jelölt legyen elnökségi tagnak, azaz éppen annyi, amennyit meg kell választani.

A közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón Nemes elmondta, számított rá, hogy ennyire sima lesz az ülés, mert a korábbi egyeztetések során az amatőrök megértették, az ő érdekeiket is szolgálja, ha Csányi kerül az MLSZ élére. Elárulta, hogy az üzletembert még nem értesítették a sikeres alapszabály-módosításról, mert külföldön tartózkodik.

"A profik jelöltje Tarsoly Csaba, míg az amatőröké én leszek az MLSZ elnökségi tagságra" - mondta Nemes, aki hozzátette, a profik és amatőrök egy-egy jelöltjét nem Csányi nevezte meg. Megjegyezte még, hogy a jelölés határideje vasárnap, s azt nem tudja, hogy ki lesz Csányi hat jelöltje az elnökségbe.

Az MLSZ pénzügyi nehézségeivel kapcsolatban elmondta, vagyonértékben az MLSZ nagyon sokat gyarapodott az elmúlt időszakban, de a szponzorvesztés miatt az éves feladatokra csak szeptemberig van pénz, márpedig ilyen átmeneti időszakban az elnökség nem tudott és nem is akart új megállapodásokat kötni.

Az MLSZ korábbi elnöke, Kisteleki István decemberi bejelentésének megfelelően négy éven át tartó regnálása után a február 27-i rendkívüli közgyűlésen lemondott, azóta Nemes Ferenc általános alelnök irányította a szervezetet. Nemes április 28-án jelentette be, hogy Csányi elfogadta az MLSZ felkérését az elnöki posztra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását