2024. június 1. - Tünde

Vita a mai alkotmánymódosításról

A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása szerint alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek - mondta Rácz Róbert fideszes képviselő kedden a parlamentben.
2010. június 1. kedd 11:47 - HírExtra
Az Országgyűlés az ő expozéjával kezdte meg az alkotmánymódosítás, valamit a helyi önkormányzatokról szóló törvény és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosításának együttes általános vitáját. A törvényjavaslatokat - önálló képviselői indítványként - Kósa Lajos, Rácz Róbert és Vitányi István fideszes honatyák nyújtották be.

Rácz Róbert kiemelte: a kormány szeretné az önkormányzati rendszert jól működővé tenni. Hozzátette, hogy az önkormányzati szövetségek támogatták a fideszes képviselők indítványát.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetés jelentős részét, közel felét, a települési és megyei önkormányzatok költik el. Nem mindegy tehát, hogy a magyar adófizetők által összehordott adóforintok jelentős részének az elköltése milyen szakszerűséggel történik - jelentette ki.

Véleménye szerint 2006 után "ádáz állóháború" alakult ki Magyarországon a szocialista vezetésű kormány és a többségében ellenzéki vezetésű önkormányzatok között. "A kormánynak stratégiai szándéka és terve volt kivéreztetni az önkormányzatokat (...)" - mondta.

Rácz Róbert közölte: a törvényjavaslat szeretné megadni a polgármestereknek, a megyei közgyűlési elnököknek és a budapesti főpolgármesternek, hogy legalább egy közvetlen munkatársukat ők tudják megnevezni, a képviselőtestület tagjaitól függetlenül.

Az alaptörvény tehát a jövőben kimondaná: az alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek - tette hozzá, majd folytatta: ma egy polgármesternek alig van lehetősége arra, hogy megválassza azt, kivel kíván dolgozni, kire tud támaszkodni.

A mostani rendszerben a testület tagjai közül megválasztott alpolgármester bebetonozódik a megválasztásával, és lényegében "nem lehet tőle megszabadulni" - fogalmazott a fideszes politikus.

Közölte azt is: a külsős alpolgármester, mivel nem tagja a testületnek, nem szavazhat a testületi ülésen, ezért a közgyűlésben nem tudja helyettesíteni a polgármestert sem.

Rácz Róbert megfontolandónak tartotta az ellenzéki képviselő azon felvetését, miszerint a külsős alpolgármester elmozdítása ne a polgármester, hanem a testület jogköre legyen.

Kiemelte azt is: az alkotmány módosítására a javaslattal kapcsolatban azért van szükség, hogy az alaptörvényben kerüljön rögzítésre az alpolgármesteri tisztség - tette hozzá.

Lamperth Mónika, az alkotmányügyi bizottság szocialista tagja azt mondta: a törvénymódosítást az MSZP nem támogatja, mivel a párt szerint egy "kívülről jött" embert nem lehet majd elszámoltatni.

A kormány a vita későbbi szakaszában ismerteti álláspontját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását