2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Árvízi védekezés: a megelőzésen legyen a hangsúly!

A megelőzés, a gátak karbantartása a legjobb védelem az árvíz ellen, s ezen a területen a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) jól vizsgázott az elmúlt években - mondta Rácz Róbert (Fidesz), a Hajdú-Bihar megyei védelmi bizottság elnöke szerdán sajtótájékoztatón Tiszacsegén.
2010. június 9. szerda 21:20 - HírExtra
Az igazgatósághoz tartozó 110 kilométer hosszúságú tiszai partszakaszon 13 települést, s az ott élő 50 ezer embert védik a gátak, amelyek jó állapotban vannak, de a magas vízállás miatt felkészültek a rendkívüli védekezésre - közölte a politikus, miután Bara Sándor, a Tikövizig vezetője társaságában megtekintette a hajdú-bihari partszakaszt.

Rácz Róbert a legfontosabbnak a gátszakadás megelőzését nevezte, mert akkor már - mint mondta - nincs műszaki megoldás.

Jelenleg 3-6 méteres vízoszlop terheli a gátakat, amelyek jól bírják a nyomást, de miután a Tisza folyamatosan árad a térségben, fennáll az átázás veszélye - magyarázta a védelmi bizottság elnöke.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy legutóbb 1888 márciusában volt gátszakadás a térségben, az elmúlt 120 évben pedig "mindenki erősített valamit a gátakon".

Bara Sándor, a Tikövizig igazgatója hozzátette: jelenleg 350-en folyamatosan járják, figyelik a partszakaszt, 30 ezer betöltött és további 100 ezer üres homokzsák áll készenlétben, miközben ötezer köbméter homokot szállítottak a csegei Tisza-parton kialakított elosztóba.

A szakember szerint rendkívüli a jelenlegi árhullám: a Tisza középső szakasza ugyanis nem a folyó felső szakaszáról kapja az utánpótlást, mint az elmúlt években, hanem a Sajó vidékéről.
Ezáltal a középső szakaszon már a valaha volt legmagasabb vízszintet közelíti a folyó - mondta körbemutatva az igazgató.

A sajtótájékoztatót ugyanis a tiszacsegei Tisza-partra vezető úton tartották, amelyet már elöntött a víz, alig több mint tíz centiméterrel elmaradva a 2000-ben mért legmagasabb szinttől.

A tiszacsegei parton minden ház, nyaraló vízben áll, elöntötte a Tisza a híres csegei halászcsárdát is, amelyet csak csónakkal lehet megközelíteni - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

Bara Sándor szerint arra nem kell számítani, hogy átcsap a víz a gáton, de a hosszan tartó elöntés miatt több helyen keletkezhet szivárgás, amit meg kell erősíteni. Járőreik zászlókkal jelölik meg ezeket a helyeket, majd azonnal megkezdik a megerősítő munkákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását