2024. május 2. - Zsigmond

Bátorság, polgártársak!

Maga a miniszterelnök üzente: "bátorság elvtársak és elvtársnők, Magyarországon demokrácia van, az emberek azt mondták, hogy a kormány menjen, a demokrácia maradjon". Most viszont úgy rémlik, mintha a demokrácia is menni készülne.
2010. június 8. kedd 16:57 - Nagy András
Az a párt, amelynek kezében a közeljövőben esedékes köztársaságielnök-választás van, nagyon nem sieti el államfőjelöltjének bemutatását. Mert minek is azt, nem igaz? Kit érdekel, ki tölti be ezt a súlytalan tisztséget, különösen most, amikor még annyi kraft se szorul a köztársasági elnöki pozícióba, mint egy lejárt szavatosságú kapcsolati tőkével rendelkező Jókai utcai pártfunkcionáriuséba?

Csakhogy az a párt, amelynek kezében a közeljövőben esedékes köztársaságielnök-választás van, történetesen megegyezik azzal a párttal, amelyik a többi közt azzal tett szert kétharmados többségére, hogy nemzeti együttműködést, nemzeti konzultációt, nemzeti ügyek képviseletét stb. ígért.

Most meg azt hallani, annyira nagyon nem sieti el a következő államfő nevének nyilvánosságra hozatalát, hogy mindössze egyetlen éjszakát engedélyez a magyar közvélemények, hogy megrágja a jelöltjét. Egyetlen kegyetlen éjszakát, hiszen Lázár János minapi szíves tájékoztatása szerint pártja csak valamikor június 28-án (délután?) áll elő A jelölttel, másnap (29-én) pedig már meg is szavazhatják őt a Ház újdonsült urai.

Szétrágva nem lesz tehát A jelölt, az biztos. Azért nem lesz, mert a kormányzó párt képviselői attól tartanak, a köz esetleg nem ugyanazt a személyt látná szívesen a Sándor-palotában, mint ők. A többség esetleg nem a határon innen és túl elismert sportdiplomatából az utóbbi években már-már mezei pártkatonává lett Schmitt Pált, esetleg a Fidesz-szívhez szintén közel álló Pálinkás Józsefet támogatná. A társadalmi többség esetleg még Sólyom Lászlót "tenné meg" jelöltjének.

Nemzeti konzultáció volt a közbiztonságról Ózdon, a gazdaságról a fővárosban. Olyanok voltak amilyenek, azóta viszont sehol semmi nem volt. Nem lesz konzultáció a köztársasági elnök személyéről sem, mert nem érdeke a Fidesznek, hogy legyen. Nem volt érdemi párbeszéd az érdekképviseletekkel sem, mielőtt a köz (bocsánat kormány-) tisztviselők jogállásának radikális gyengítése mellett szavazott volna a kormánytöbbség.

Hiperűrsebességgel, mint kés a vajban ment át a Házban az elmúlt hetekben egy rakás, a demokratikus államberendezkedést is vastagon érintő javaslat, ezalatt a köz- és kormányintézményekben úgy váltották az előző garnitúra tagjait a (miniszter-)elnök emberei, ahogy csak szerelmeket szokás az oviban. Közben az igazán fontos részletekről a mai napig nem esett szó.

Pedig maga a miniszterelnök volt, aki a választások másnapján politikai ellenfeleinek megüzente: „Bátorság elvtársak és elvtársnők, Magyarországon demokrácia van, az emberek azt mondták, hogy a kormány menjen, a demokrácia maradjon”.

Most viszont úgy rémlik, mintha a demokrácia is menni készülne.

Polgártársak, hát hol a bátorság?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását