2024. április 30. - Katalin, Kitti

Pornóra cseréltek bibliát

Heves vitát váltott ki a finn fővárosban egy ateista szövetség köztéri rendezvénye, ahol pornómagazinokat osztogattak szent könyvekért, köztük a Bibliáért és a Koránért cserébe.
2010. június 7. hétfő 17:40 - HírExtra
A kezdeményezés célja az volt, hogy "bírálják a kereszténység és az iszlám negatív hozzáállását a szexualitáshoz, és egészséges alternatívát kínáljanak a vallásos irodalommal szemben" - magyarázta honlapján a helsinki szabadgondolkodók szövetsége elnevezésű csoportosulás. A hét végi eseményt, amelyet a finn főváros egyik központi terén tartottak, két pornófolyóirat, az amerikai Hustler és a finn Jallu támogatta.

A csereakcióban begyűjtött bibliákat, koránokat, zsoltárkönyveket és más vallásos kiadványokat "újrahasznosítják" a papírgyártásban - közölték a szervezők. "A szexnek, beleértve az önkielégítésnek is, pozitív hatásai vannak az egészségre és a lelkiállapotra szexológusok tanulmányai szerint. A világ sokkal lazább és kellemesebb hely lenne, ha az emberek szent könyveiket pornóra cserélnék" - állította közleményében a szövetség.

A rendezvény nem volt mentes a vitáktól, néhány járókelő átkokat szórt a szervezőkre, mások keresztekkel és transzparensekkel tiltakoztak. A parlamentben képviselt keresztény párt, a Kereszténydemokraták a Finnországban "széles körben elismert értékek" megvetésével és becsmérlésével vádolta meg a helyi "szabadgondolkodókat", és felszólította a hatóságokat: vizsgálják ki, hogy jogszerű volt-e a rendezvény, nem sértette-e meg a közerkölcsöt és nem rúgta-e fel a vallási békét.

Az ateista szövetség szóvivője elégedett volt a rendezvénnyel. Az agresszív reakciók azt mutatják, szükség van a vitára arról, hogy a vallási közösségek ellenőrzést gyakorolnak a magánélet és a szexualitás felett - nyilatkozott az STT finn hírügynökségnek. Már az első órákban több mint ötven bibliát cseréltek el olyan pornólapokért, mint a Hustler vagy az Erotica lehti - tette hozzá. A rendőrség szerint nem voltak "nagyobb problémák" a rendezvényen.

A Helsinki szabadgondolkodók szövetsége azt a célt tűzte ki, hogy előmozdítsa a tudományos és racionális gondolkodást a dogmatikus vallási hittel szemben egy olyan országban, ahol a lakosság 82 százaléka az evangélikus egyházhoz tartozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását