2024. május 20. - Bernát, Felícia

Akció indul - ha tetszik ha nem

Ma befejeződik a kormány harmadik napja tartó rendkívüli ülése, amelyen Orbánék a gazdaság talpra állítását célzó akcióterv konkrét részleteiről tanácskoznak. Múlt héten még a mennyiségre, a napokban remélhetőleg már a minőségre (is) gyúrt a kabinet.
2010. június 7. hétfő 13:16 - Nagy András
Ahogy melegszik az idő, úgy forrósodik az új kormány lába alatt a talaj. Jellemző erre, hogy az igazán fontos, az emberek mindennapjait közvetlenül érintő kérdés, vagyis a magyar gazdaság helyzete egy szemvillanás alatt a közbeszéd középpontjába került, noha a tragédiák tragédiájaként értelmezett Trianoni "béke" évfordulója is jócskán tartogatott muníciót az amúgy mindenen csak acsarkodni tudó és akaró pártok számára.

Hiába volt…

Hiába volt csonka a parlamenti emlékülés. Hiába ment a Jobbik Komáromba revizionálni. Hiába masíroztak toroczkaiék a román- meg szlovák nagykövetségek elé mint valami huszadik századi veszett rókák. Elég volt egyetlen szerencsétlen Kósa nyilatkozat, megspékelve egy nem kevésbé gyászos Varga, valamint Szijjártó-replikával, s máris a magyar gazdaság vészterhét mérlegelte a világ Brüsszeltől New Yorkig, beleértve a gazdasági adatsorokhoz túl közel hajoló hazai véleményvezéreket, kiknek a fele minimum homályosan fókuszál a konjunktúránk aktuálállapotát jelző számokra.



A kormány láthatóan hamarabb belecsúszott egy kánikulaközeli állapotba, mint szerette volna. A szimbolikus adósságrendezés jóval kevésbé volt képes elterelni a figyelmet az államháztartási hiánycélról meg a júliusra amúgy máig makacsul ígért adócsökkentésről – persze kellett ehhez a közvélemény számára legalábbis a meglepetés erejével lecsapó Kósa Lajos féle nyilatkozat a közvetlen államcsődközeli pozitúráról, meg a dörög drámához való hasonlítgatásból.

Akácos akció

Ha pedig már belecsúszott, nincs mit tenni, mennie kell előre a jórészt saját magának kitaposott, ennek ellenére ma már igencsak akácosnak tűnő úton. Itt már nem elég szép álmokat fújni a fejekbe, azt is hozzá kell tenni, mennyit kell még aludni ahhoz, hogy ezek ne csak vágyálmok legyenek.

Mikor derül ki végre, hogy a sokak által messiásként várt adócsökkentés ígéretéből mi lesz az álom és mi a valóság? Mire készüljenek a munkavállalók és/vagy a vállalkozások: alacsonyabbak lesznek járulékok? Mi lesz a – közhiedelemmel ellentétben nem csak a nemzetközi piacoknak, meg az IMF-nek – fontos négy százalék alatti hiánnyal?

Honnan lesz pénz az egészségügy vagy az önkormányzatok – szintén beígért – konszolidációjára? A BKV stabil, kiszámítható működtetésére? A vasúti szárnyvonalak újranyitására? A Malév esetleges visszavételezésére? Ezek most a minőségi kérdések, nem pedig az, hogy ülhessenek-e a helyi önkormányzatokban a képviselő testülethez nem tartozó alpolgármesterek.

A kormány – kommunikátorai szerint – ezekben a percekben is dolgozik azon az akcióterven, amely már a valós gazdasági viszonyok ismeretében, az általános kilábalás jegyében készült. Helyes, ha már eddig nem tette.

Akció indul tehát. Vagy igen forró hónapok elé nézünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását