2024. április 28. - Valéria

Éjjel állat az Állatkert!

Különleges túrán járt a HírExtra. Este, zárás után leptük meg a Fővárosi Állatkert lakóit. Olvassa el meglepetésekkel teli beszámolónkat. Amennyiben kedvet kap, ön is meglátogathatja zárás után az állatkertet.
2010. június 6. vasárnap 15:06 - Páczai Tamás
Kísérleti egerek

Kísérleti egereknek használta a sajtó munkatársait a Fővárosi Állatkert vezetése. Főpróbaként az újságíróknak szervezték meg először a színfalak mögé betekintő esti sétát. Az Állatkert főbejáratánál összegyűlt golyóstollakkal és fényképezőgépekkel ékeskedő siserehad izgatottan várta a túravezetők megérkezését.

A főtúráztatótól (Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert sajtósától) megtudhattuk, hogy júniustól havonta egy – csütörtöki – alkalommal tartják meg az állatkert kulisszatitkait feltáró kirándulást 19 óráról kezdődően, tehát a kert zárása után. A program részleteiről az Állatkert honlapján olvasható tájékoztatás, jelentkezni előzetesen az Állatkerti alapítvány Főkapu melletti irodájában lehet.

Ez utóbbi vezetésnek egyébként június 3-án, csütörtök este tartották meg a sajtó számára nyilvánossá tett főpróbáját, amelynek során az érdeklődők ellátogathattak az állatorvosi állomásra, testközelből megismerkedhettek az orrszarvúakkal, találkozhattak a két új indiai oroszlánnal, mi több, még a tengeri akvárium kulisszái mögé is bepillanthattak.

A kötelező "duma" meghallgatása után végre kezdődhetett a nagy kirándulás. Ki körömcipőben, ki ázott csukában vágott neki az állatkert nedves ösvényeinek. Madárcsicsergés és majomhuhogás közben követtük a hátrafele gyaloglásban vérprofi állatkerti sajtóst. Hanga Zoltán fordított menetelés közben elmesélte, hogy zárás után nagyon izgalmas az állatkert élete. Sok lakó ilyenkor költi el vacsoráját, a nappali gyerekzsivajt egy sötét zugban vagy barlangban átvészelő érzékenyebb állatok pedig ekkor kezdenek társadalmi életet élni.

Csípőből kell tüzelni

A lepkeház is nyitva Június 4-től
Hétvégétől fogadja a látogatókat a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népszerű lepkebemutató létesítményt egész évben sokan keresik, pedig a Lepkekert szezonális állatbemutató tér, amely csak a nyári időszakban fogad látogatókat. A Pálmaház mögött található létesítmény voltaképpen egy hatalmas sátor, amelynek „ponyváját” finomszövésű háló alkotja dupla rétegben. A „hálósátor” alapterületét az idei évben tovább növelték, így a lepkék összes 260 m2-nyi területen, 1200 m3-nyi légterében kerülnek bemutatásra. A Lepkekertet úgy alakították ki, hogy a közönség közvetlenül a lepkék között sétálhasson.

A korábbi évekhez képest lényegesen több lepkét, félszáz trópusi faj mintegy ezer egyedét láthatja a nagyközönség. A fajok többsége Közép- és Dél-Amerika, különösen Costa Rica, illetve Délkelet-Ázsia élővilágát képviseli. Köztük bemutatásra kerül a világ legnagyobb szárnyfelületű lepkefaja, az atlaszlepke (Attacus atlas) is.

Különleges újdonság, hogy egy védett hazai lepkefaj, a nappali pávaszem (Inachis io) hernyói, amelyeket az elmúlt hetek kedvezőtlen időjárása során kerültek veszélybe, mentett állatként ugyancsak láthatóak. A hernyók, amelyek az Állatkert segítsége nélkül biztosan elpusztultak volna, a Lepkekertben fognak kikelni.
Röpke öt perces menetelés után megérkeztünk az igazgatóság épületével szemben található állatkerti kórházhoz. Az intézmény főorvosa elmesélte, hogyan kezelik a megbetegedett állatokat. A gyógyítás elengedhetetlen kelléke a puska. Persze nem golyóval lövik a veseköves majmokat, vagy a náthás zsiráfokat, hanem altatólövedékkel. Az állatok gyorsan megtanulják, hogy a puskával közlekedő állatkerti gondozó nem jutalomfalattal érkezik a gondos magaviseletért cserébe. Főleg a majmok tudják kikövetkeztetni az állatorvosok szándékait, ezért vad menekülésbe, huhogásba kezdenek, amint megpillantják a puskát. Könnyű azonban átverni az ember ősét: csípőből kell tüzelni! Erre a majmok nem figyelnek, mert logikájuk szerint akkor tüzel az állatorvos, ha belenéz a távcsőbe és céloz. Így a csimpánz sem ússza meg a fogtömést.

A kisebb, vékonyabb csontozatú állatokat kockázatos lenne a puskával elaltatni, az ő esetükben köpőcsővel juttatják az altatószert a testükbe. Az altatás mindig az állatok lakóhelyén történik, innen szállítják őket a műtőbe, ahol az oroszlán méretéig minden állatot meg tudnak műteni.
Ha az elefánt, vagy mondjuk a medve betegszik meg, más a helyzet. Olyankor helyszíni beavatkozás szükséges, mely során a műtéti beavatkozás során szükséges higiéniás körülményeket a helyszínen kell megoldaniuk a szakembereknek.

Almát neki


Az állatkórház udvarán ismét felkaptuk a nyúlcipőt; meglátogattuk Afrikát. A szavanna élővilágát bemutató termekben nem más várt minket, mint Lulu az orrszarvú, másfél éves kislánya, gondozójuk és egy vödör alma. A vállalkozóbb kedvű kommunikációs szakemberek megetethették az állatokat, természetesen a HírExtra két munkatársa örömmel vállalkozott a nem mindennapi lehetőségre. Az állatok vastag, húsos ajkai között kellő távolságra található a jámbor állatok fogsora, így viszonylag biztonságosan megetetheti őket egy idegen is. Láthatóan Lulu kislányának gyomra korgott jobban, anyját félrelökve kapott rá HírExtra által felkínált almára.
Az állatok gondozója elmondta, hogy bár harapni nehezen tudnak az orrszarvúak, húsos ajkaikkal mégis képesek akkora erő kifejtésére, amely az ember ujjait eltörheti. Szerencsére Lulu harcias ivadéka megkímélte a cikkírót, így létrejöhetett a beszámoló a különleges állatkerti sétáról.

Az elefántokhoz sajnos nem engedték közel az érdeklődőket, csak tisztes távolságból nézhettük, mint falatozzák békésen a 4 bála szénát. Nem szomorkodhattunk sokáig, hamar megérkeztünk az állatkert két új lakójához. Pár hete, születésnapjukon érkeztek a nőstény oroszlánikrek a Fővárosi Állatkertbe. A környezet és a látogatók merőben újak számukra, ezért egy félig átlátszó zöld hálóval takarják el a látogatók elől, így próbálják a lányoroszlánokat fokozatosan hozzászoktatni a zsivajgó gyerekek hadához. Gondozójuk szerint lassan megy a szelidítés.

Makrancos hölgyek


A május-júniusi időszakban a legtöbb az iskolai csoportos látogató, így kedvenc oroszlánjai még mindig nyugtalanok. Reményei szerint hamarosan jámbor kislányként fognak hemperegni a zöld fűben: két hét múlva kevesebb iskola fogja látogatni a kertet, a két makrancos hölgy pedig egy vérbeli, hatalmas bozontú hím vendéget kap, akivel majd kedvükre hancúrozhatnak a perzselő nyári kánikulában.

Azonban a szerencsés oroszlán úrnak is csínján kell bánnia a kisasszonyokkal. Gondozójuk körbeadott egy oroszlánkörmöt, amiről közfelkiáltással állapítottuk meg, hogy tényleg végzetes fegyver, a vége még a rovartűnél is hegyesebb.

Családi jegy?

Az utolsó csemege volt az állatkerti WC mellett kialakított akvárium, ahol stílszerűen rákszirommal fogadták a megfáradt újságírókat. A tengerek, óceánok élővilágát bemutató részleg vezetője türelmesen elmagyarázta az egybegyűlteknek, mi a különbség tenger és óceán között, valamint rávilágított arra, hogy a 700 négyzetméteres kiállítótérhez mintegy 700 négyzetméternyi vízfelület tartozik. Rengeteg érdekességet árult el a korallzátonyok világáról, csakúgy, mint a vízcseréhez szükséges berendezések működéséről, vagy az UV-szűrő hatásmechanizmusáról.

A Fővárosi Állatkert szóvivője, Hanga Zoltán elmondta, hogy az esti látogatás ára 5000 forintba kerül személyenként, havonta egy csütörtöki napon tartják meg a különleges túrát. Ha a közönség részéről hatalmas érdeklődést tapasztalnak, akkor a későbbiekben átgondolják mind az árazást, mind a látogatások gyakoriságát. Hanga Zoltán elmondta, "elsősorban azokra számítunk, akik az átlagosnál nagyobb érdeklődést tanúsítanak az állatkert világa iránt. Várhatóan a 15-16 éven felüliek vesznek részt egy ilyen látogatáson, ezért nem gondoltunk például a családi jegy bevezetésére. A túra alkalmával a parkban maradó dolgozók túlóra keretében vállalják az érdeklődők vezetését."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását