2024. április 26. - Ervin

Jobbik: a Fidesz féldiktatórikus választási rendszeren dolgozik

A Jobbik szerint a kormánytöbbség egy antidemokratikus, féldiktatórikus választási rendszer kialakításán dolgozik a választójogi reformot előkészítő parlamenti albizottság megkerülésével.
2010. június 3. csütörtök 12:11 - HírExtra
Novák Előd, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: a Fidesz azzal ámítja a közvéleményt, hogy egy paritásos testületet hoz létre a választójogi reform előkészítésére, miközben ezzel párhuzamosan már most, az önkormányzati választásokra hivatkozva meg kívánja változtatni a választási eljárásról szóló jogszabályt.

A jobbikos képviselő alkotmányellenesnek nevezett több, a kormánytöbbség által javasolt módosítást, amelyek szerinte kizárják a kisebb pártokat és civil szervezetek a voksoláson való indulás lehetőségéből.

Novák Előd szerint ilyen antidemokratikus, kizárólag a Fidesz érdekeit szolgáló elképzelés az ajánlószelvény-gyűjtés határidejének 35 napról 9 napra csökkentése, a jogorvoslati határidő két napra rövidítése, valamint a szavazatszámlálók delegálásának megnehezítése.

Kiemelte: a Jobbikot a jelöltállítás szintjén nem érinti a konkurenseket ellehetetleníteni próbáló elképzelés, ugyanakkor a párt nem tudja elfogadni a győztest aránytalanul nagy mértékben támogató, a jelöltek számát tovább csökkentő fideszes javaslatot.

A politikus ennek alátámasztására rámutatott: amennyiben az egyéni és listás pozíciókból megszerezhető mandátumok aránya a jelenlegi 40-60 százalékról 25-75 százalékra módosulna az önkormányzati választásokon, akkor az azt eredményezné, hogy amíg egy 35 százalékos támogatottsággal bíró párt 8-9 képviselőt, addig két másik, 30-30 százalékos eredményt elérő párt csak 2-3 politikust küldhetne egy átlagos nagyváros közgyűlésébe.

Novák Előd kifogásolta, hogy a kormánytöbbség társadalmi párbeszéd, a választási irodák, vagy a Független Jogászfórum megkérdezése nélkül kívánja meghozni a reform alapdöntéseit.
A Jobbik alelnöke vidékellenesnek is nevezte a jelenlegi javaslatot, mivel az szerinte a nagyvárosoknak kedvez a kistelepülésekkel szemben. A képviselő nehezményezte továbbá, hogy a kormánytöbbség nem foglalkozik az "ajánlószelvények botrányos helyzetével, az ajánlószelvény-gyűjtési maffiával", valamint nem kínál valós megoldást az igazolással szavazás problémáinak kiküszöbölésére, illetve a külföldön való szavazás olcsóbbá tételére sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását