2024. május 28. - Emil, Csanád

Summás adócsalást leplezett le az APEH

Több mint hárommillió forint jogtalan visszaigénylését leplezte le az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) nyolc ózdi alkalmazott esetében - tájékoztatta az APEH Észak-magyarországi Igazgatóságának sajtószóvivője szerdán az MTI-t.
2010. június 2. szerda 16:45 - HírExtra
A látszólag szabályos adóbevallások mindegyikében 350 ezer forint körüli összeget kértek vissza - közölte Gulyás Bernadett.Az APEH a visszaigényelt összeg 75 százalékának megfelelő adóbírságot szabott ki és büntető feljelentést tett.

Mint a sajtószóvivő elmondta, a bevallások tulajdonosai az ellenőrzésre felkészülten érkeztek. Az elvárt munkáltatói igazolás mellett ugyanis bemutatták a munkaszerződéseiket és azt a nyilatkozatot is, amelyben azt kérték a munkáltatótól, hogy az adóelőleg számításakor 36 százalékos adókulcsot alkalmazzon és ne vegye figyelembe az adójóváírást sem, vagyis a lehető legtöbb adóelőleget vonja le. Ez az igény meglehetősen szokatlan olyanoktól, akik a piackutatói foglalkoztatásuk előtt - az adóhatóság adatai szerint - jövedelemmel nem rendelkeztek, illetve egy részük már huzamosabb ideje regisztrált álláskereső - tette hozzá Gulyás Bernadett.

Közlése szerint az érintettek elfeledkeztek arról, hogy az alkalmazottak bejelentését is az adóhatóság kezeli, s a hivatalnak lehetősége, sőt kötelessége összevetnie a kiutalást kérő bevallásokat ezekkel az adatokkal. Így derült ki, hogy a megjelölt betéti társaságtól bejelentés, adatszolgáltatás nem érkezett és a járulékbevallásokban sem jelennek meg az állítólagos alkalmazottak.

A betéti társaságnál elrendelt adóellenőrzés során a visszaigénylők által bemutatott iratokat az adóhatóság munkatársai nem találták meg. Emellett több közvetett bizonyíték is arra utal, hogy tényleges foglalkoztatás, adóelőleg levonása nem történt. A valótlan adóbevallás és az annak alátámasztására bemutatott valótlan iratok miatt az APEH a kiutalást megtagadta - közölte Gulyás Bernadett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását