2024. május 16. - Mózes, Botond

A honvédségnél nem lesz leépítés

A válság miatt a katonaságtól senkit sem menesztenek, sőt, háromezer új munkahelyre várnak jelentkezőket - mondta Tömböl László, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a Népszabadságnak.
2009. május 26. kedd 06:50 - HírExtra
A lap keddi számában megjelent interjúban az 52 éves vezérkari főnök úgy fogalmazott: nem tartja kizártnak, hogy a védelmi kiadásokra fordítható pénzt is újraszámolják, de reméli, hogy az idén nem lesznek elvonások.

A kiöregedő helikopterek cseréjével kapcsolatban közölte, hogy négy-öt éven belül ki kell cserélnie a honvédségnek a MI-8-as szállító helikoptereket, de a MI-17-esek felújíthatóak, és így még 10 évig használhatóak, a MI-24-esek pedig harminc év után is hatékony eszközök.

A tubesi radar ügyéről szólva kijelentette: a katonák közt a lokátor ügye nem beszédtéma, a NATO illetékesei pedig tudják, miért késnek a munkálatok. Mindenkinek mérlegelnie kellene, hogy a légtér biztonsága érdekében van szükség a harmadik radarra, s ha most kezdődne meg az építkezés, akkor is jó két év, mire elkészül - mondta a vezérkari főnök.

A létesítmény a katonai szövetség számára a bővítés után sem veszített fontosságából, hiszen ez a terület sem maradhat fehér folt, ellenőrizetlen az ország és a NATO egységes légtérvédelmi rendszerében - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az új tagállamokban telepített lokátorok sem képesek a Magyarország felett kis magasságban repülő eszközök észlelésére, és évente ötszázötvenezer körüli átrepülést regisztrálnak Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását