2024. április 29. - Péter

Viharkárok: kétmilliárdba kerül majd a közúthálózat javítása

Az elmúlt hetek áradásai miatt az összesített kár elérheti a kétmilliárd forintot a közúthálózaton - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn a társaság szakembereinek gyorsjelentések alapján.
2010. május 31. hétfő 11:40 - HírExtra
A közlemny szerint mintegy 140 útszakasz került hosszabb-rövidebb időre víz alá országszerte az elmúlt hetek áradása során, a közútkezelő szakemberei mintegy ezer káresetet regisztráltak. A Magyar Közút tájékoztatása szerint az általuk üzemeltetett 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a műtárgyakban, az úttartozékokban, valamint a közút mellett található növényzetben is jelentős kár keletkezett.

A felszabadult utaknál a Magyar Közút megkezdte a károk felmérését és a helyreállítást - írja a társaság közleményében.

A legtöbb kár eddig az észak-magyarországi és a dél-dunántúli úthálózaton keletkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye halmozottan hátrányos helyzetben van: a mostani elöntésekig is itt regisztrálták az elemi károk zömét. A heves esőzések jelentős károkat okoztak Baranya, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében is.

Számos útszakaszon várhatóan több száz méteren kell teljes burkolatcserét végezni, ami több 10 millió forintos költséget jelent esetenként, a kárfelmérés jelenleg is tart. A viharos szél jelzőtáblákat, jelzőberendezéseket és úttartozékokat rongált meg, és a kidőlt fákat, letört ágakat is el kell távolítani az utak széléről.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője a közleményben kiemeli, hogy saját költségvetésből nem tudják előteremteni a helyreállítási munkákhoz szükséges forrásokat, ezért mindenképpen állami segítségre szorulnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását