2024. május 16. - Mózes, Botond

Hiller: nem az együttműködésre mondtunk nemet, hanem a módszerre

Hiller István szerint az MSZP nem a nemzeti együttműködés ügyére mondott nemet, amikor elutasította a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, hanem a kormánytöbbség gyakorlatára.
2010. május 31. hétfő 17:08 - HírExtra
A szocialista politikus hétfőn az MTI-nek azt mondta: módosító javaslataik nem mentek szembe a törvény szövegével, hanem kiegészítéseket fogalmaztak meg, mégis elutasították mindegyiket.
Hangsúlyozta: az MSZP a nemzeti összetartozás ügyét fontosnak tartja, akarja és támogatja. Hozzátette: a nemzeti összetartozásról szóló törvénytervezet szövegét a frakció, valamint a párt elnöksége is megvitatta, és úgy döntöttek, hogy amennyiben elutasítják módosító indítványaikat, akkor nemmel voksolnak.

Hiller István szerint nem alapjaiban akarták megváltoztatni a szöveget, csak ki akarták azt egészíteni. Emlékeztetett arra: kiemelték volna belőle a hívő és nem hívő emberek megkülönböztetését, rögzíteni akarták, hogy az elérendő célokat nem határrevízió révén kívánják megvalósítani, valamint a június 4-i dátumot kiegészítették volna május 9-vel, Európa Napjának a szövegbe emelésével.

Felidézte: módosító indítványaikat a bizottságokban leszavazták, és a plenáris ülésen sem támogatták azokat.

Az Országgyűlés hétfőn 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodás mellett a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.
A javaslatra a Fidesz és KDNP mellett igennel szavazott a Jobbik, illetve egy MSZP-s (Juhász Ferenc) és egy LMP-s (Schiffer András) képviselő. Az MSZP-ből 55-en a nem gombot nyomták meg, az LMP-ből 12-en tartózkodtak.

Juhász Ferenc az MTI-nek elmondta: véletlenül nyomott rossz gombot. A Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását