2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Ázsia vezető hatalmai összefognak?

Ázsia három vezető gazdasági hatalma az országaik közötti együttműködés elmélyítésében állapodott meg szombati csúcstalálkozójukon a dél-koreai Csedzsu szigetén. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök, Hatojama Jukio japán és Ven Csia-pao kínai kormányfő megegyezett abban, hogy ebből a célból a jövő évben összekötő irodát létesítenek Dél-Koreaában.
2010. május 29. szombat 18:30 - HírExtra
Az állandó titkárságnak nevezett iroda feladata az lesz, hogy erősítse, intézményesítse és gyorsítsa a három ország jövőbeli együttműködését. A vasárnap folytatódó hármas találkozó egyik kiemelt témája a Koreai-félszigeten kialakult feszültség.

Ri és Hatojama találkozóján a japán miniszterelnök hazája teljes támogatásáról biztosította a dél-koreai elnököt az Észak-Koreával szembeni fellépésében. Tokió "vezető szerepet akar játszani az Észak-Korea ellen irányuló nemzetközi együttműködésben" - hangoztatta Hatojama.

Szöul az észak-koreai hatóságokat teszi felelőssé a Cshonan korvett március végén a Sárga-tengeren történt elsüllyedéséért, amelyet szakértői vizsgálat szerint egy észak-koreai torpedó okozott. Az elsüllyedt hadihajóval 46 tengerész veszett a hullámsírba. Dél-Korea az incidenst az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarja vinni, hogy erre hivatkozva szigorúbb szankciókat lehessen hatályba léptetni az északi kommunista rezsim ellen.

A kínai kormányfő a szombati találkozón részvétét fejezte ki a dél-koreai elnöknek a Cshonan tragédiája miatt. Egyúttal leszögezte, hogy Peking nem fog a védelmére kelni annak az államnak, amely felelős a korvett elsüllyedéséért.

Phenjan - a sárga-tengeri incidenst vizsgáló nemzetközi bizottság jelentése nyomán - tagadta, hogy köze volna a hajó elsüllyedéséhez. Egyúttal értésre adta: minden megtorlás vagy büntető intézkedés háborúhoz vezetne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását