2024. április 29. - Péter

Árad a Közép-Tisza

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszakeszi és Tiszadorogma között tetőzik, míg a Közép-Tiszán végig árad a folyó; az elkövetkező napokban az áradás várható üteme naponta 10-30 centiméter között alakul - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese Szolnokon tartott sajtótájékoztatóján, pénteken.
2010. május 28. péntek 13:45 - HírExtra
Békési István tájékoztatása szerint a Tisza várható tetőző vízállása Szolnoknál június 2-án, vagy 3-án a 840-870 centiméteres tartományban következik be. A 8 méteres vízállást valószínűleg pénteken éri el az árhullám, ami a harmadfokú árvízvédelmi készültség életbe léptetésével jár együtt. A Zagyva-Tarna vízrendszerében fokozatos apadás figyelhető meg, ott a kritikus időszak elmúlt, ennek megfelelően mérsékelték a védelmi készültséget is. A jásztelki szükségtározóból a vizet folyamatosan vezetik vissza.

A töltések mentén fakadóvíz több mint 37, szivárgóvíz több mint 11, talpszivárgás pedig csaknem 14 kilométer hosszon figyelhető meg. A Tisza mentén, Tószeg belterületén a megnyitott magaspartot lezárták, Kőtelken az alsó zsilipnél ellennyomó medencét építenek.

Az árvíz elleni védekezési munkákban az elmúlt 24 órában összesen 722 ember dolgozott.
A belvizes elöntések az igazgatóság majdnem teljes működési területére jellemzőek. Az aktuális felmérések szerint a vízzel borított területek nagysága meghaladja a 19 ezer hektárt. A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában harminchárom stabil szivattyútelep 1,6 millió, míg nyolc szállítható szivattyú 188 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba. A belvízvédekezés alatt átemelt vízmennyiség meghaladja a 25 millió köbmétert. Az önkormányzatok védekezési munkáihoz az igazgatóság több hordozható szivattyút biztosított.

A belvíz ellen öt vízgazdálkodási társulat és tizenhét önkormányzat kényszerült védekezni valamilyen védelmi fokozatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását