2024. május 16. - Mózes, Botond
Sajtóhírek szerint egy helyben toporog a Tisza szabályozását célzó Vásárhelyi-terv. Ez azonban nem egészen így van. A gátépítés ugyan nem dübörög vésztempóban, de szerencsére a toporgásnál több történik a tiszai víztározók építésében.
2010. május 28. péntek 07:49 - Páczai Tamás
Mi nem történt?

Az elmúlt hetek csapadékban, árvízben és belvízben bővelkedő időjárása után (közben) joggal vetődik fel sokakban a kérdés: hol tart ma a Tisza és mellékfolyóinak szabályozása?

Hamar eszünkbe jut a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése, amelyet a magyar kormány 2003. február 23-án fogadott el, szolnoki kihelyezett kormányülésén. A 2004-2007 között megvalósuló első ütemre 130 milliárd forintot szántak a honatyák, a Tisza teljes körű mederrendezése mellett 6 víztározó építését tervezték be 2007 év végéig. Mindezekből azonban 2010-ig nagyon kevés valósult meg. A 6 víztározóból csak a Cigánd-Tiszakarádi, illetve a Tiszaroffi árapasztó tározó készült el, ezek is 1 éves késéssel az első ütemtervhez képest, 2008-ban.

Csordogál

Toporgás helyett tehát csordogál a Vásárhelyi-terv végrehajtása. Azóta ugyan megkezdődött a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági tározó építése, de ezek alapkövét 2009 szeptemberében rakták le, az azóta eltelt időben pedig érdemi munkáról nem beszélhetünk. A közelmúlt "örvendetes" hírei közé tartozik, hogy 2009. december 15-én újabb két nagyprojekt támogatásáról döntött a kormány: A „Tisza hullámtér - nagyvízi meder vízszállító képességének helyreállítása a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon”, illetve a „Beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztése Vásárosnamény és Lónya között” című projektek 18,5 milliárd forintból valósulhatnak meg.

A fejlesztésekre előirányzott összegről a 2010-es költségvetésben egy forint sem található, azonban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében valószínűleg EU-s pályázatok alapjaiból teremtik elő a költségek fedezéséül szolgáló összeget.

Jól látható, hogy a 2007-ig tervezett elképzelések határideje is "nagyon kitolódott". Mondhatni a végtelenségig, de legyünk optimisták, tettre kész kétharmados kormány veszi kezébe a Tisza folyó ügyeit is.

Tisz(t)a víz


A Vásárhelyi-tervről
A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) másfél millió ember árvízi biztonságát növeli a Tisza-völgyben. A VVT részeként fejlesztik a már üzemelő árvízvédelmi létesítményeket, például megerősítik és magasítják a töltéseket, felújítják a zsilipeket, javítják a nagyvízi meder vízszállító képességét, hogy az ár könnyebben levonuljon, az árhullám levonulásakor pedig a többlet vízmennyiséget a folyó mentén épített tározórendszerbe eresztik, ezekből 2013-ig összesen 6 tározó készül el. Már megépült a Cigánd-Tiszakarádi, illetve a Tiszaroffi árapasztó tározó, és megkezdődött a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági tározó építése is. A 6 tározóval és a legszükségesebb hullámtéri beavatkozásokkal a Tisza teljes hosszán 50-60 cm-rel lesz csökkenthető a vízszint. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007-2013 között mintegy 150 milliárd forint áll rendelkezésre árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 110 Mrd a VTT-re.
Forrás: agroinform.com, 2009
Szeretnénk Tisz(t)a vizet önteni a Vásárhelyi-terv nyúlós poharába, ezért a HírExtra megkereste Simonfai György Környezetvédelmi, vízügyi és igazságügyi szakértőt, aki részt vett a "Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése" kormányprogram környezet és természetvédelmi részeinek megalapozásában, 2002-ben.

Miért lassult be a Vásárhelyi-terv?


A Vásárhelyi terv vízgazdálkodási célja, hogy a 4-8-12 évenként lefolyó árvizek csúcsait visszatartsa, a tározók célja pedig a tavaszi árvizek visszatartása egy szárazabb nyári időszakra. De a társadalomnak más igényei is vannak: az érintett települések joggal várják el a térségi fejlesztést, ami legfőképpen út és csatornafejlesztést jelent.
A Vásárhelyi-terv azzal, hogy térségfejlesztési tervvé is alakult egyben, sokkal nagyobb kiadásokat igényelt, ezt az ország nem tudja abban a tempóban fizetni, amit eredetileg csak az árvízvédelmi ütemtervben megfogalmaztak.

Jól gondoljuk, hogy a Vásárhelyi-terv a vízgazdálkodással párhuzamosan egy térségfejlesztési terv is egyben?

A Vásárhelyi-terv csak a vízgazdálkodásról szól, de egy térségfejlesztési tervet kapcsoltak hozzá és ezzel a dolog teljesen lelassult. A csatornázást például más programokon keresztül is lehet finanszírozni, a Nemzeti Fejlesztési Terv KEOP-programja nagymértékben EU-s pénzekből támogatja a települések csatornázását. Azonban a települések úgy gondolták, hogy a Vásárhelyi-tervhez kapcsolódóan hamarabb és több pénzhez lehet jutni, így betették céljaikat a tervbe, hátráltatva a vízgazdálkodási célok elérését.

Hosszabb távon mennyire képzelhető el, hogy a vízgazdálkodási terv eredményeként valamennyire visszaáll a Tisza folyó környezete a szabályozás előtti halban, vadban és madárvilágban igen gazdag vízi élőhellyé? Tekintve a mostanában egyre népszerűbb ökoturizmust, valamint az egészséges táplálkozás nyersanyagigényeit a jövőben ennek gazdasági haszna is lehet.


Az elkövetkezendő évek során bent lehet tartani a vizet a megépülő zsilipes tározókban, ezért a vizes helyekre jellemző élővilág alakulhat ki éveken belül a tározók környezetében. Az új élővilág egyben más gazdálkodási lehetőségeket is ad azon kívül, hogy az egyre szárazodó időjárás helyre tud billenni, ugyanis a mikroklíma nedvesebb lesz a környéken.
Úgy gondolom, hogy a kisebb értékű földek - amelyek így víz alá kerülnek- más hasznosítási lehetőséggel több gazdasági hasznot rejthetnek magukban.
Most árvízvédelmi célú a gondolkozás és a tervezés. Megépítjük a tározókat, aztán évtizedeken keresztül tapasztalatokat fogunk szerezni.

Nem lehet összekötni a gazdasági tervezést a vízvédelmivel?


Petőfi Sándor: A tisza
Pár nap mulva fél szendergésemből
Félrevert harang zugása vert föl.
Jön az árvíz! jön az árvíz! hangzék,
S tengert láttam, ahogy kitekinték.

Mint az őrült, ki letépte láncát,
Vágtatott a Tisza a rónán át,
Zúgva, bőgve törte át a gátot,
El akarta nyelni a világot!
(részlet)
Ez így van megcsinálva. Eredetileg volt olyan elképzelés, hogy zsilipek nélkül valósítják meg az árvízvédelmet, ugyanis az a megoldás sokkal olcsóbb, hogy az árvíz levonulása után felrobbantják a gátat, később pedig visszaépítik. De az olcsó megoldással a gazdasági lehetőségek elvesztek volna.
Most lesznek zsilipek. A szabályozott bevezetés-szabályozott kivezetés rendszere lehetőséget ad arra, hogy a külső területen gazdálkodás valósuljon meg. Most az árvíz levezetéséhez szükséges mennyiségű tározó épül, de ha ezek beválnak a gazdálkodás szempontjából is, akkor természeten üzleti célból is lehet ilyeneket létesíteni. Valószínűleg ez a jövő útja a térségben.

Mi a Vásárhelyi-terv jövője?


Amikor árvíz van és szakad a gát, akkor a honatyák mindig megszavazzák a szükséges anyagi forrásokat. Amikor nincs baj, akkor pedig tologatják. Most gazdasági válság van, így inkább enni adnak az embereknek és ahonnan csak lehet, elveszik a pénzt. Be kell látni, hogy azért van az országgyűlés, hogy mindig a legszükségesebb helyre rakja a pénzt. De lehet, hogy ez csúnyán visszaüt és jön egy árvíz.

Éppen ezért elképzelhető az, ha a Vásárhelyi-terv a 2004-ben kitűzött ütem szerint haladt volna, akkor az árvízveszély és költségvonzatainak jelentős csökkenése mellett már a gazdasági haszna is érezhető lenne a nagyszabású vállalkozásnak.


Itt az új kormány, az új gondolkodás. Lehet, hogy átértékelik a helyzetet. A politikusok döntése is attól függ, hogy a gazdasági válság hatásai hogyan jelentkeznek a világban; nem könnyű dolog ez.
Megértem azokat is, akik elveszik a pénzt a Vásárhelyi-tervtől, de mi vízügyesek állandóan azt mondjuk, hogy tessék megcsinálni, mert előbb-utóbb baj lesz. Az árvízi szintek növekednek és gyakoribbá válnak.
Minket vízügyeseket azért tartanak, hogy ezeket mondjuk. Aztán ha nem csinálják meg, akkor mi nagyon sajnáljuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását