2024. május 19. - Ivó, Milán

Pokorni a kerületekre bízná a szobrok sorsát

A fővárosi kerületek hatáskörébe utalná a képzőművészeti emlékművek állításának és lebontásának jogát a fideszes Pokorni Zoltán és Szabó Erika által jegyzett, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló törvénymódosítás.
2010. május 25. kedd 21:20 - HírExtra
A javaslat keddi általános vitájában Pokorni Zoltán nem kívánt hosszan érvelni a módosítás mellett, két perces expozéjában rövid, de a Fidesz számára fontos változtatásnak nevezte a javaslatot.

Az 1991-ben született, úgynevezett hatásköri törvény a főváros és a kerületek hatáskörét is rendezi. A jogszabály szerint az ország 3179 önkormányzata szabadon dönthet arról, milyen szobrot, emlékművet kíván felállítani közterületeken, addig a 23 fővárosi kerület nem teheti meg ezt - emlékeztetett a politikus.

Kiemelte: ebből a szabályozásból számos konfliktus, per származik, mivel a kerületek és a főváros nem mindig tudott megállapodni. Pokorni Zoltán ezért azt javasolta, hogy a budapesti kerületek is dönthessenek arról, milyen módon állítanak emlékművet hőseiknek, halottaiknak, valamint a háborúk áldozatainak.

A javaslat nem érinti a kerületek egyéb hatásköreit, így például az utcák elnevezése továbbra is a fővárossal való egyeztetés függvénye marad - fűzte hozzá Pokorni Zoltán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását