2024. május 6. - Ivett, Frida

Külföldi forgalmazásban a magyar filmek

Több országban is már biztosan moziforgalmazásba kerülnek a 63. cannes-i filmfesztivál hivatalos válogatásában bemutatott magyar filmek: Kocsis Ágnes és Mundruczó Kornél alkotása iránt egyaránt jelentős az érdeklődés.
2010. május 23. vasárnap 09:00 - HírExtra
A filmfesztivál idején zajlott Cannes-ban a világ legjelentősebb filmvására, amelyre 97 országból négyszáz producer és forgalmazó cég képviseletében tízezren vettek részt.

A Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című Mundruczó-filmet a hivatalos versenyprogram utolsó filmjeként mutatják be szombat este Cannes-ban. A magyar-német-osztrák koprodukcióban készült filmnek már van nemzetközi forgalmazója, amely a fesztivál ideje alatt folyamatosan tárgyalt az érdeklődő országokkal, de a tényleges eladások csak a premiert követően indulhatnak meg.

Eddig húsz-harminc forgalmazó jelezte, hogy megvenné a filmet, de a szám óráról órára változik, s igazából csak a jövő hét elején lehet majd biztosabb adatokat tudni - mondta az MTI-nek Cannes-ban Petrányi Viktória, a film producere. A Szelíd teremtést a magyar mozik ősztől vetítik.
Kocsis Ágnes filmjét, a Pál Adriennt a hivatalos válogatás második legjelentősebb, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásában mutatták be múlt vasárnap.

Azóta eldőlt, hogy Franciaországban a jövő év elején mutatják be a magyar filmet a mozik, s meghívást kapott a Viennaléra, a bécsi nemzetközi filmfesztiválra is, valamint megvették a Benelux-államok, Dél-Korea és a volt Jugoszlávia tagállamainak moziforgalmazói is. A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint az egyik legjelentősebb amerikai független filmforgalmazó is érdeklődik a film iránt, vele még folynak a tárgyalások.

Hajdu Szabolcs filmje, az idei Magyar Filmszemle fődíját elnyert Biblotheque Pascalt a nemzetközi közönségnek a februári Berlinalén mutatták be, de a film forgalmazásáról a cannes-i filmvásáron is folytak tárgyalások. Eszerint nyolc európai ország moziközönsége már biztosan láthatja a filmet: Németországban decemberben tíz kópiával mutatják be. Ezenkívül tárgyalások folynak ázsiai és amerikai forgalmazókkal is.

A cannes-i filmvásáron a mintegy ötven magyar film nemzetközi forgalmazásával foglalkozó HungariCom Kft. önálló standját az idei évben is számos érdeklődő kereste fel. Közleményük szerint Spanyolországba értékesítettek egy öt magyar filmből álló csomagot, amely a Csak szex és más semmi, az Immigrants – Jóska menni Amerika!, a Valami Amerika 2., a Made in Hungária és a Kaméleon című filmeket tartalmazza. Portugáliára pedig a Csak szex és más semmi és a Kaméleon című filmeket vásárolta meg az a forgalmazó, aki Goda Krisztina Szabadság, Szerelem! című filmjére már korábban szerződést írta alá.

Németországban a Szabadság, Szerelem! című alkotást 2011-ben, a forradalom 55. évfordulója alkalmából adják ki DVD-n, a forgalmazó pedig fontolgatja a filmszínházi bemutatót is - olvasható a közleményben.

A HungariCom tájékoztatása szerint a Made in Hungaria kanadai forgalmazója jövő ősszel 10-12 digitális kópiával mutatja be mozikban a filmet, s amerikai forgalmazó tervezi bemutatni a Szabadság, Szerelem! című filmet az Egyesült Államokban.

A HungariCom az idei filmvásáron a Kecskemétfilmmel kötött stratégiai megállapodásának köszönhetően olyan legendás rajzfilmekkel is a vásárlók elé lépett, mint a Magyar népmesék-sorozat, a Leo és Fred és a Vízipók csodapók. A nagy múltú animációs stúdió Lázár Ervin Négyszögletű kerekerdő meséjéből most készít egy 3D animációs mesesorozatot is, amely első alkalommal került a nemzetközi piacra, és jelentős érdeklődést könyvelhetett el.

A HungariCom Kft. kínálatának szintén kiemelkedő darabja a Oscar-díjra jelölt M.Tóth Géza nevével fémjelzett Bogyó és Babóca rajzfilmsorozat, amely Bartos Erika azonos című sikerkönyveinek alapján készül 26 részben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását