2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az LMP és a Jobbik is a triannoni emléknap mellett

A Jobbik szerint adósságot törleszt a magyar Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslat elfogadásával. A Lehet Más a Politika (LMP) támogatja a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslatot - mondta a párt vezérszónoka az indítvány általános vitájában pénteken a parlamentben.
2010. május 21. péntek 14:19 - HírExtra
LMP

Mile Lajos rokonszenvesnek nevezte a javaslat címét, hogy a nemzeti tragédiára való megemlékezés kapcsán az összetartozás szükségességét hangsúlyozza. Dicséretesnek tartotta azt is, hogy tágabb integráció felé tágítják a kört, a Kárpát-medencei népek együttélésének, egymásra utaltságának fontosságát rögzítik az előterjesztők.

Az LMP-s politikus azt mondta, javasolni fogják az indítvány kiegészítését, azzal, hogy elismeréssel emlékeznek azokról, akik nem magyarként vállaltak szolidaritást és ezért sérelmet szenvedtek.

Mile Lajos kiemelte: remélik, a higgadt és tárgyilagos szembe nézés, a körültekintő tisztázás pillanatát élik. Égetően szükség van a XX. század traumáinak kibeszélésére. A múltat be kell vallani, a nemzeti önbecsülés feltétele, ezt mennyire bátran vagyunk képesek megtenni - mutatott rá.

Remélik, az elhallgatások, tiltások indulatok, pátoszok korszakát le tudják zárni - hangsúlyozta a politikus, aki azonban a javaslat nyelvezetét kissé disszonánsnak nevezte.

Jobbik


Vona Gábor, a Jobbik vezérszónoka az előterjesztés általános vitájában pénteken a parlamentben utalva a kettős állampolgárságról előző nap tárgyalt indítványra is, történelminek nevezte az új Országgyűlést és a javaslatot. Méltó a felelősséghez a javaslat, és gratulált az előterjesztőknek szándéktól függetlenül.

Örömét fejezte ki a szóhasználat kapcsán is, hogy nem békeszerződést, hanem békediktátumot használtak benne az indítványozók.

Trianon nem csupán az elszakított magyarok életét keserítette
meg, vette el, a csonka Magyarországon élőknek is megvan a Trianonja - közölte.

Vona Gábor azt mondta, adósságot törlesztenek a törvény megalkotásával. Aki e javaslatot nem szavazza meg, soha nem volt benne a magyar történelemben - fogalmazott a frakcióvezető, akinek szavait a Jobbik soraiból taps fogadta.

Kiemelte: hatvan évnyi homály tette szükségessé az előterjesztés megalkotását. A tudatlanság ágyazott meg annak a politikai demagógiának, amely aztán 23 millió románnal riogatott - tette hozzá.

Jelezte: szeretnék javasolni, hogy a törvényjavaslatot jelenítsék meg az oktatásban is. A politikus támogatásukat ajánlotta fel a Jobbik nevében, de azt kérte, hogy ne tekintsék ezt a Jobbik vagy a Fidesz-KDNP sikerének, "ha megszületik a törvény, az a nemzet sikere lesz".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását