2024. május 6. - Ivett, Frida
Az új Országgyűlésbe nem jutott be az SZDSZ, ezért úgy tűnhet, képviselet nélkül maradtak a liberális értékek. Megkerestük a párt néhány exképviselőjét, hogy kikérjük véleményüket, milyen lépésekkel értenek egyet, illetve mit hiányolnak. Van, amiért még Horn Gábor is lelkesedik.
2010. május 19. szerda 07:44 - Gyülvészi András
Volt SZDSZ-es képviselőket kérdeztünk arról, hogy a leendő kormány mely lépéseivel értenek egyet, melyeket elleneznek, és milyen intézkedéseket hiányolnak. Nem egy esetben elégedettséggel találkoztunk, és megtudtuk azt is, miért örül egy liberális annak, hogy most nem kell részt vennie a parlamenti munkában. Az eltűnt frakció véleménye.

Eörsi Mátyás: várni kéne a kettős állampolgársággal

Az SZDSZ ideológiája
Az élesen kommunista ellenes retorikát használó párt, az alakulásakor elfogadott Elvi nyilatkozatában többek között a magyar reformkor és a liberalizmus, a polgári radikalizmus, az 1956-os forradalom és a demokratikus ellenzék utódaként határozza meg magát; alapszabálya szerint a szabadság és a szolidaritás pártja. A rendszerváltás idején politikai vetélytársaitól eltérően meghirdette: "nemcsak az utolsó negyven évvel áll szemben, hanem a Trianon utáni egész hetven esztendőhöz képest kíván nemzeti újrakezdést".

Gazdaságpolitikájában a piac szabadságának és a minél kisebb államnak a híve. Programja szerint fellép az emberi jogok, mindenféle kisebbség védelmében, a rasszizmus, az antiszemitizmus, a nacionalizmus és a homofóbia ellen, szorgalmazza a drogfogyasztás dekriminalizációját, az eutanázia és a béranyaság engedélyezését, elvi álláspontja szerint a nőknek joguk van a terhességmegszakításhoz a terhesség korai szakában. (Wikipédia)
Eörsi Mátyás türelemre int mindenkit, hiszen egyelőre ügyvezető kormány van, és alkotmányosan átmeneti időszakot élünk: „pillanatnyilag egyedül az árvíz igényel közvetlen kormányzati intézkedést, és egyelőre ebben próbál helyt állni a leköszönő kormány. A kettős állampolgárság ügyében viszont érdemes lenne megvárni a szlovákiai választások eredményét, mert addig ez az ügy csak nehézségeket fog okozni. Viszont, ha ezt ígérték, ezt kell tenniük” — mondja a volt SZDSZ-es képviselő.

Három nagyon fontos dolog, amit Fodor Gábor nem lát

„Egyelőre hiányolom a gazdasági intézkedéseket. Én kedvezményes hiteleket adnék a magyar kis- és középvállalkozóknak. Éreztetni kéne, hogy van kiút, és javul az emberek helyzete” — mondja Fodor Gábor, majd hozzátette: „Szintén hiányolom a környezettudatosságot. Aggodalommal látom azt, hogy nincs önálló környezetvédelmi minisztérium. Természetesen nem egy bürokratikus struktúrát hiányolok, ennél többet jelent ez a kérdés."

"Magyarország 2011-ben az Európai Unió soros elnöke lesz, és ezt az elnökséget ki kéne használni arra, hogy itthon és az unióban is demonstrálja a kormány, mennyire fontos a környezettudatosság, a környezettudatos technológiák fejlesztése. Ugyancsak fontos lenne, hogy elinduljon egyfajta környezeti tudatformálás is, amit nyilván nem lehet pusztán minisztériumi vagy államtitkári eszközökkel intézni.”

„Ugyancsak nagyon fontos, és sajnos nem látom a rendkívül kemény és határozott távolságtartást az elfogadhatatlan és szégyenteljes szélsőjobboldaltól, a Jobbiktól. Nagyon kemény elhatárolódásra van szükség a kormány részéről. Még leülni sem szabad olyanokkal, akik a szélsőjobbnak a képviselői, és európai, illetve magyar szinten is elfogadhatatlan nézeteket vallanak."

Amit Fodor Gábor helyesel


Fodor Gábor nemcsak kritikát, hanem elismerést is megfogalmazott a várható kormányzati lépésekkel kapcsolatban: „jónak tartom a kisebb parlament irányába tett erőfeszítést. Megjegyzem, volt, amikor a Fidesz miatt nem sikerült megteremteni a kisebb Parlamentet, és volt, amikor az MSZP miatt. Mindenkinek van szégyellnivalója ez ügyben. Helyesnek tartom, ha kisebb létszámú Parlament és önkormányzatok lesznek.”

„Ugyancsak helyesnek tartom a Fidesz erőfeszítéseit a közrend megerősítésének érdekében, de közben hangsúlyoznám, hogy a kisebbségek védelme ennek az országnak a kulcsfontosságú eleme. Egy ország akkor boldog és öntudatos, ha büszke a kisebbségeire, és senkinek nem kell félnie azért, mert akár vallási, akár etnikai, akár szexuális szokásai miatt kisebbséghez tartozik.”

Fodor Gábortól megtudtuk, jelenleg egyetemen tanít, és nagyon lelkes. Politikai jövőjéről így nyilatkozott: „a politikát hivatásomnak tekintem, és ezt a hivatást, amennyiben az elveim és az eszméim megengedik, a jövőben is gyakorolni kívánom. Egyelőre örülök annak, hogy most van az életemben egy kis pihenőidőszak, ezt élvezem, és lelkesen tanítok. Ha van értelmes feladat, azt szívesen vállalnám, eddig is kerestek, de elutasítottam a felkéréseket, mert úgy éreztem, hogy csak az elveim feladásával tudnám őket vállalni.”

Ami Horn Gábornak túl kicsi és ami túl nagy

„Nagyon az elején vagyunk, és nagyon kevés dolgot látunk. A kétszáz fős Parlamentet, ha vegyes marad a rendszer, én túl kicsinek tartom, legalább kétszázötven fős kellene. A kis pártok fennmaradásának a szempontjából, illetve a Parlament arányosságának az érdekében jobb lenne” — magyarázta Horn Gábor, majd hozzáfűzte: „elképedve látom ezt az Orbán-féle határozati javaslatot, ami nyilván át fog menni. Ez akár a rendszerváltás közös ügyének a teljes negligálása is lehet, ami szerintem elfogadhatatlan, és kifejezetten rossz jelnek minősítem.”

A kormánystruktúra-változásról Horn Gábor elmondta, túl nagynak tartja a humán területek tárcáját, és aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy ennyi ágazat (oktatás, kultúra, egészség, szociálpolitika) egy kézben jól működhetne.

„Az önkormányzatok létszámának csökkentésével egyet értek, és példamutató, hogy a Fidesz készült az elért eredményre, amire minden oka megvolt. Egyértelmű, hogy a benyújtott törvényjavaslatok és a kormánystruktúra sem az elmúlt hetekben kerültek az asztalra, vagyis látható egy előzetes végiggondolása az ügyeknek” — mondta Horn Gábor, aki viszont nagyon kíváncsi arra, hogy gazdasági ügyekben milyen lépéseket tervez az új kormány, hiszen ezt a területet egyelőre homály fedi.

„Nem vágyom vissza”


Jövőjét firtató kérdésünkre válaszolva Horn Gábor elmondta, nem készül arra, hogy parlamenti képviselőként részt vegyen a politikában, és nem is vágyik vissza a Parlamentbe: „Már huszonkét éve voltam politikus. Érdekes időszak volt, szerettem is, de nem vágyom vissza. Sőt, kifejezetten jó érzéssel tölt el, hogy nem kell most ott lennem a Parlamentben, amikor szélsőséges, időnként fasiszta megnyilvánulású erők vezetőit kell megszavazni bizottsági elnököknek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását