2024. május 5. - Györgyi

SZDSZ-ügy: súlyosbították az ítéletet

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság a korábbi ítéletet megváltoztatva bűnösnek mondta ki a harmadrendű vádlottat, míg a másodrendű vádlott korábbi ítéletét enyhítette az SZDSZ 2007. márciusi tisztújító közgyűlése szavazólapjainak meghamisítása miatt folytatott eljárás szerdai tárgyalásán.
2010. május 5. szerda 14:11 - HírExtra
Az elsőfokú eljárásban felmentett Fürjes Juditot bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás miatt egy év próbára bocsátották. A vádlott és védője a másodfokú ítélet ellen fellebbezett.

A bíróság kimondta, hogy a korábban magánokirat-hamisítás miatt két év próbára bocsátott Lisztes Emőke büntetését enyhítették, csak bűnsegédként ítélték el, ezért a korábbi két év helyett csak egy év próbára bocsájtják.

T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ volt Borsod megyei elnöke és a másik öt vádlott esetében helybenhagyták a korábbi büntetést.

Tavaly decemberben a Budai Központi Kerületi Bíróság hozott ítéletet az ügyben: a 2007-es szabad demokrata elnökválasztáson leadott hamis szavazatok miatt hét vádlottat ítéltek el első fokon, akkor Fürjes Ildikót felmentették.

A bűnösségét végig tagadó T. Asztalos Ildikót, mint elsőrendű vádlottat, akkor bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 1 évre próbára bocsátották.

A bíróság akkori szóbeli indoklás szerint a vádlottak egy része távol lévő küldöttek helyett írt alá és szavazott - köztük nem párttagok is -, más vádlottak - köztük a megyei elnök - pedig ebben bűnsegédként közreműködtek.

Az SZDSZ 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésének megismételt szavazásán Kóka Jánost választották a párt elnökévé. Kókára 380-an, Fodor Gáborra 367-en voksoltak, míg a fél nappal korábbi voksoláson mind a két jelölt egyaránt 377 szavazatot kapott.

Másfél éve az SZDSZ belső vizsgálata után Kóka János azt közölte, hogy T. Asztalos Ildikó négy embert arra buzdított, hogy a másik elnökjelöltre, Fodor Gáborra szavazzon. Ezt akkor T. Asztalos Ildikó a nyilvánosság előtt visszautasította. A belső vizsgálat eredményeként pedig az SZDSZ egy közleményben azt tudatta: "megállapítható, hogy az elnökválasztáson elkövetett szabálytalanságokról Kóka János és stábja, illetve Fodor Gábor és stábja semmit sem tudott", továbbá, hogy nem bizonyult valósnak az a tényállítás, mely szerint T. Asztalos Ildikó vagy bárki más bármely küldöttet arra bíztatott volna, hogy szavazzon Kóka Jánosra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását