2024. április 20. - Tivadar

Viharkárok: 50-100.000 forint, gyorsan

A kormány és a biztosítók a mai nap tartották együttes sajtótájékoztatójukat, mely a viharkárok mielőbbi rendezéséről, és a gyors helyreállításról szólt. Javaslatok vannak, konkrétumok kevésbé.
2010. május 18. kedd 15:22 - Győry S. József
Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta, hogy Bajnai Gordon tegnap lent járt a leginkább katasztrófa sújtotta Borsod megyében, és a látogatása után veszélyhelyzetet rendelt el. A kormány a károk enyhítését központi költségvetési forrásokból kívánja állni egy 800 millió forintos vis major keretből, a veszélyhelyzet elrendelése miatt sokkal gyorsabban, gördülékenyebben, mint eddig bármikor.

Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének az elnöke bejelentette, jelenleg tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a viharkárok becslései szerint 4-6 milliárd forintnyira tehetőek, végleges összeget egy hét múlva fog tudni közölni. Kisbenedek Péter biztosított mindenkit, hogy a magyar biztosítók tőkeerősek, mindenkinek fizetni fognak, aki jogosult a kártérítésre.

A nagyobb biztosítók a kárszakértői kapacitást átcsoportosították a leginkább katasztrófa sújtotta vidékekre, így a szakértő hiány sem hátráltatja a gyors kártérítést. A Magyar Biztosítók Szövetsége tárgyal a bankokkal a jelzáloghitellel terhelt ingatlanokról is, céljuk az, hogy egy bizonyos összeglimitig a biztosítás összegét ne a bankok, hanem a károsultak kapják meg.

Miként lehet bejelenteni a károkat?


A biztosítók telefonon, és interneten is fogadják a kárbejelentéseket. A bejelentés után előleget is kaphat a károsult abban az esetben, ha az azonosító számát rendben találja a biztosító. A tájékoztatás szerint az előleg mértéke 50-100.000 forint között mozog. A biztosító rugalmasan kezeli a bejelentéseket, 2-3 napon belül megérkezhet az összeg a bankszámlára. A dokumentumok későbbi benyújtása is a mielőbbi helyzetmegoldást hivatott szolgálni, ilyenek lehetnek a földhivatali papírok, melyeket egy hét múlva is elfogadnak a biztosítók.

A HírExtra kérdésére Kisbenedek Péter elmondta, jelen pillanatban még nem lehet tudni, hogy mekkora a legmagasabb kárigénynek az összege, ez az 50-100.000 forint megítélése miatt lett volna fontos.

Mi mit tehetünk?

Kisbenedek Péter felhívta a károsultak figyelmét, hogy mobiltelefonnal, fényképezővel dokumentálhatják a kárt, megkönnyítve a kárszakértők munkáját, valamint a törmelék megőrzése is lényeges a kárrendezés szempontjából.

Mit hoz a jövő?

Varga Zoltán elmondása alapján a kormány fontosnak tartja minden településen a szociális rendelet megalkotását, amely a bajbajutottakat segíti. Az önkormányzati miniszter a forráshiányos település kárrendezési igényét a rendelet alapján tudná elbírálni. A vízelvezető árkok karbantartására, és védművek építésére is több összeget kell fordítani: ahogyan Varga Zoltán fogalmazott, mindezt akkor kell megcsinálni, amikor még nincs baj.

A tárgyalások még zajlanak, a megelőzésre is vannak tervek, ennek megvalósítása azonban az új kormány feladata. A biztosítók ugyan felgyorsították munkájukat - valamelyest „felhasználó barátibbá” tették, de ez minden bizonnyal még nem elég.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását