2024. május 19. - Ivó, Milán

Pokoli komédia: opera sorozatgyilkosról

Hamburgban is bemutatták a The Infernal Comedy - Egy sorozatgyilkos vallomásai című, Jack Unterweger osztrák sorozatgyilkosról szóló operát John Malkovich főszereplésével.
2010. május 17. hétfő 20:14 - HírExtra
Az amerikai színész Chrisoph Willibald Gluck német zeneszerző Don Juan című operájának zenéjére Michael Sturminge osztrák rendező szövegét adja elő, aki a halott Unterwegerrel mutattatja be a "The Infernal Comedy" (Pokoli komédia) című fiktív könyvet arról, "hogyan is történt valójában". Két szoprán operaénekesnő, Louise Fribo és Aleksandra Zamojska ezután olyan áriákat énekel Haydn, Mozart, Händel és Weber műveiből, amelyek a nők elleni erőszakról szólnak.

Mialatt a Wiener Akademie régizenei együttese zenél, az operaénekesek pedig énekelnek, "Unterweger" fejét az énekesnők hasán pihenteti, táncol velük, vagy fegyverével, a melltartópánttal fojtogatja őket.

A projekt kezdeményezője Martin Haselböck osztrák karmester, a bécsi Wiener Akademie és a Los Angeles-i Musica Angelica együttes művészeti vezetője. Bár az előadás németországi premierje csak a hétvégén volt, a darabot 2008-ban Kaliforniában, 2009-ben pedig Bécsben már bemutatták, ezt követően indultak a művészek európai és kanadai turnéra. Az előadás június 2. és 6. között a Ruhr-vidéki Ünnepi Játékokon látható Recklinghausenben.

A történet főszereplője, az osztrák Jack Unterweger 1976-ban egy tizennyolc éves német utcalány megfojtása miatt került börtönbe. A társadalmi újrabeilleszkedésre tett erőfeszítésként értékelt irodalmi próbálkozásai miatt azonban sok értelmiségi - például Alfriede Jelinek - közbenjárására idő előtt kiengedték a börtönből, az osztrák szövetségi elnök kegyelmet adott neki. Az életfogytiglani büntetésből való 1990-es szabadulása után Ausztriában, Kaliforniában és Csehországban meggyilkolt tizenegy prostituáltat. 1994-ben, közvetlenül az újabb életfogytiglani ítélet után felakasztotta magát a grazi börtönben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását