2024. május 19. - Ivó, Milán

Némi siker az olajömlésnél

Első ízben tudta megszüntetni a nyersolaj nagy részének tengerbe ömlését vasárnap a BP olajcég a Mexikói-öbölben: egy 1,6 kilométer hosszú vezetéken keresztül felszíni tartályhajóhoz juttatják az olajat.
2010. május 17. hétfő 07:44 - HírExtra
Mark Proegler, a BP szóvivője elmondta: a szivárgást ugyan nem tudták elállítani, de a több mint három hete történt baleset óta először a sérült kútból immár nem a tengerbe, hanem a hajóba kerül a nyersolaj nagy része. Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró platform üzemeltetője mélytengeri robotok segítségével egy 15 centiméter átmérőjű csövet illesztett be a tengerfenéken az 53 centiméter átmérőjű sérült olajvezetékbe.

Doug Suttles, a BP operatív igazgatója ugyanakkor rámutatott: az a kárelhárítási taktika működni látszik, hogy a nyersolaj lebomlását elősegítő vegyszereket fecskendeznek a vízbe a mélytengeri szivárgásnál. Suttles, miután ellenőrző repülést tett a baleset térségében a louisianai partoktól délre, azt mondta: csökkenni látszik az olajfolt mérete.

A vegyszereket kezdettől fogva szórták repülőgépekről a tenger felszínére, de szakértők megállapították, hogy a mélytengeri alkalmazás hatékonyabb. A diszpergens úgy működik, hogy apró cseppekre bontja az olajat, megakadályozva, hogy a mérgező szennyeződés elérje a felszínt vagy a partokat.

A vasárnapi The New York Times szerint tudósok kimutatták, hogy több rétegben és magasságban óriási olajtömegek lebegnek a tengerben a felszín alatt. Az egyik ilyen szennyeződés 16 kilométer hosszú, 5 kilométer széles és 90 méter vastag. Ez az újság szerint arra utal, hogy az olajkatasztrófa által okozott kár sokkal súlyosabb lehet annál, mint ami a kormány és a BP eddigi jelentéseiben szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását