2024. május 27. - Hella

Klímajelentés-harc: megvédte magát a nagyoló bizottság

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szakosított szervének vezetője szerint az IPCC tévedései, ítéletalkotási hibái nem vonhatják el a figyelmet tényleges eredményeiről, s a globális felmelegedés veszélyéről.
2010. május 14. péntek 22:43 - HírExtra
A 2007-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) munkáját vizsgáló bizottság első, Amszterdamban megtartott ülésén Rajendra Pachauri, az IPCC vezetője pénteken elismerte, hogy a testület 2007-es jelentésébe hibák csúsztak, de ezeket emberi tévedésnek tulajdonította, s hangsúlyozta, hogy nem terelhetik el a figyelmet a gleccserek globális felmelegedés miatti olvadásának tényéről.
Az IPCC először idén januárban ismerte be, hogy a jelentésben eltúlozta a himalájai gleccserek olvadásának ütemét, mert úgy ítélte meg, hogy azok 2035-ra eltűnhetnek. Ugyanígy eltúlzott adatot közölt arról is, hogy mennyivel van a tenger szintje alatt Hollandia.

Pachauri ezzel együtt arra intette a bizottságnak dolgozó, a jelentései elkészítésében részt vevő kutatókat, hogy szigorúan ellenőrizzék minden adatukat, és kritikusan elemezzenek minden általuk továbbítandó információt.

Az elnök szólt arról is, hogy az IPCC titkársága évi 5-7 millió dollárral kénytelen gazdálkodni, s csak korlátozott szabadságot élvez annak eldöntésében, hogy mire költse a pénzt. Részben ez az oka annak, hogy a bizottság lassan reagált az utóbbi időben megfogalmazódott kritikákra.

Az IPCC munkáját górcső alá vevő bizottságnak augusztus 30-ra kell elkészítenie a jelentését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását