2024. május 19. - Ivó, Milán

New York: több embert letartóztattak a merényletkísérlettel kapcsolatban

Több személyt letartóztattak Bostonban a május 1-jei New York-i pokolgépes merényletkísérlettel kapcsolatban - közölte az amerikai igazságügy-miniszter csütörtökön.
2010. május 13. csütörtök 21:55 - HírExtra
Eric Holder egy kongresszusi meghallgatáson számolt be arról, hogy a nyomozás szálai Massachusetts állam fővárosának északkeleti részébe vezettek, ahol házkutatásokat tartottak és néhány embert őrizetbe vettek. Holder elmondta: a legutolsó letartóztatás - amelyet a korábban összegyűjtött bizonyítékok alapján hajtottak végre - csütörtök reggel volt. A CNN híradása szerint New Jersey, New York és Maine államban is nyomoz a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Egyes jelentések szerint az FBI három személyt vett őrizetbe, akik közül kettő - két pakisztáni férfi - közvetlen kapcsolatban állt a merényletkísérlet gyanúsítottjával, akit feltehetően pénzzel láttak el.

A nyomozók korábban egy futár után kutattak, aki a gyanú szerint pénzt szállított az Egyesült Államokba a Times Square-i merényletkísérlet előkészítésére, vélhetően segítette a gyanúsítottként őrizetbe vett pakisztáni-amerikai Faisal Shahzad előkészületeit.

A 30 éves Shahzad ellen terrorizmus és tömegpusztító fegyver használata miatt emeltek vádat, de a férfi még nem jelent a szövetségi bíróság előtt. Ezt elemzők azzal magyarázták, hogy Shahzad együttműködik a hatóságokkal, és hasznos információkkal látja el őket.

Faisal Shahzad egy terepjáróba rejtett házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani New York egyik legforgalmasabb csomópontjánál, a Times Square-nél. A rosszul összetákolt szerkezet nem robbant fel, a füstölgő autót egy utcai polóárus szúrta ki.

Shahzad azt állítja, hogy Pakisztánban, egy a tálibok által ellenőrzött területen kapott pokolgépes kiképzést, de egyedül készült fel a New York-i merényletre és kísérelte meg a robbantást. A pakisztáni tálibok egy csoportja viszont magára vállalta a merényletkísérletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását