2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kertelésre kért képviselők

Míg a pártok kampányoltak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem tétlenkedett. Az elmúlt hónapokban az egész országban összegyűjtötték a gyermekszegénységgel kapcsolatos problémákat. Most kertelésre kérik a képviselőket.
2010. május 13. csütörtök 13:40 - Nagy András
Míg a pártok kampányoltak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem tétlenkedett. Az elmúlt hónapokban az egész országban összegyűjtötték a gyermekszegénységgel kapcsolatos problémákat. Most kertelésre kérik a képviselőket. Mint mai sajtótájékoztatójukon kiderült, azzal a céllal, hogy az új Országgyűlés megalakulása egyben a gyermekszegénység elleni küzdelem felvirágzása is legyen.

Üzenetek
„Az óvodában nagyon látszik, ki az a gyermek, aki otthon nem kap reggelit és vacsorát. Előfordult, hogy az anya elvette a gyermekétől a kenyeret, mert ő is nagyon éhes volt.” (B. S. védőnő, Kecskemét)
„A tanyán élő gyermekeknek az iskolába bejutás is komoly problémát okoz. Nagy segítség lenne számukra, ha egy-egy biciklit kaphatnának, mert gyalog igen nehéz a bejárás.” (S. N. káplán, Kiskunhalas)
„Házi gyermekorvosként nap mint nap eljutok betegeim otthonába és megdöbbenve látom, hogy a XXI. század elején milyen megalázó körülmények között élnek gyermekek. A gyermek átmenetileg nem jár iskolába, mert nincs cipője, kabátja, nem kapja meg a gyógyulásához szükséges gyógyszert, csak segélyosztás után, mikor már lesz rá pénz.” (Dr. N. I. házi gyermekorvos, Dány)
„Aki nem ismeri az itt élő gyermekek helyzetét, azt gondolná, a Balaton partján minden gyerek boldog és strandol egész nyáron. Ez sajnos nem így van. Szezonban örül a szülő, ha munkát kap, napi 16-18 órát dolgozik, hiszen egész évben csak ez a lehetősége van, ősztől tavaszig minden üzlet zárva van. Az itt élő gyerekeknek az óvoda jut egész nyárra.” (L. B. Balatonalmádi)
A gyermekszegénység változatos formáival munkájuk során nap mint nap szembesülő emberek (tanárok, védőnők, gyermekorvosok, plébánosok, óvónők, iskolaigazgatók és családgondozók) többnyire olyan problémákra hívják a figyelmet, amelyekre évek óta hiába keresnek megoldást, ám új jelenségekre is rámutatnak.

Rossz hír például, hogy az ország valamennyi régiójában egyre több család, s ennek kapcsán egyre több gyermek kényszerül nélkülözésre. Nincs az országnak olyan szeglete, ahol a pedagógusok ne hívták volna fel a figyelmet arra, hogy sok ingyenes étkezésben részesülő gyerek az iskolai menzán eszik először, és aznap utoljára is…

Felvirágoztatnák a gyermekszegénység elleni küzdelmet

A kábé kétszáz intézményt, ezen felül mintegy százötven önkéntes csoportot működtető Szeretetszolgálat az összegyűjtött üzeneteket a holnap felálló új parlament tagjainak figyelmébe ajánlja, de nem épp hagyományos módon. A 176 egyéni választókerületben megválasztott képviselőknek írott levelükben elsősorban az adott körzet helyi problémáit emelték ki, a listáról mandátumhoz jutott további 210 képviselőt pedig egyenként kérik, hogy találjanak maguknak egy személyes ügyet a gyermekszegénység elleni küzdelemben.

Ezt nyomatékosítandó, a szeretetszolgák minden küldeményhez egy virágmaggal teli kis csomagocskát tűznek. Valamennyi képviselőtől azt kérik, ültesse el, s mikor kihajt, vigye el az általa kiválasztott közösségnek. Az üzenet mellé csomagolt virág a balzsamfű, évezredek óta ismert gyógy- és fűszernövény, amely mostoha körülmények között is megél, gondozása nem igényel szakismeretet, csupán minimális figyelmet. Ezért alkalmas arra, hogy a reményt szimbolizálja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását