2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vizsgálat indul a metró járatritkítási ügyében

Vizsgálatot indít a főváros a 3-as metró járatritkítása ügyében - közölte a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője kedden az MTI-vel.
2010. május 11. kedd 17:11 - HírExtra
Vitézy Dávid az MTI megkeresésére elmondta: hétfő délután a főváros közlekedési ügyosztálya arról tájékoztatta őket, hogy vizsgálatot indítottak, és a főváros arra kérte Kocsis István vezérigazgatót, adjon magyarázatot a járatritkításra.

Az ügy előzménye, hogy a VEKE tiltakozott amiatt, hogy a 3-as metrót "csendben megritkították", azaz a BKV 15 százalékos járatritkítást vezetett be április 1-jén az "átmeneti időszakokban" (reggel 8 és 9 óra, valamint délután 5 és 7 óra között). A VEKE azt kérte a fővárostól és a BKV-tól, hogy állítsák vissza az eredeti, "sűrűbb" menetrendet az Újpest központot és Kőbánya-Kispestet összekötő észak-déli "kék" metró vonalán az említett időszakokban.

Az MTI keddi megkeresésére a Főpolgármesteri Sajtóiroda az MTI-vel azt közölte: egyeztetés lesz a BKV és a Városháza közlekedési ügyosztálya között a 3-as metró járatsűrűsége ügyében még ebben a hónapban.

A főváros kiemelte: "a ma érvényben levő menetrendek alapján a 3-as metró szerelvényei pontosan a paraméterkönyv előírásainak megfelelően közlekednek". Utaltak ugyanakkor arra, hogy még 2008-ban a paraméterkönyv bevezetésének időszakában, a BKV-nál történt "adminisztrációs hiba miatt" olyan menetrendet vezettek be, amely a megrendeltnél nagyobb teljesítményt (azaz több járatot) tartalmazott.

A főváros szerint most ezt a hibát javították ki azzal, hogy a paraméterkönyvnek megfelelően kevesebb járatot indítanak az említett átmeneti időszakokban. Mint közölték, ez nem 15, hanem csak 10 százalékos teljesítménycsökkenést jelent a két időszakban (ez napi szinten 2,4 százalékos csökkenés).

Hozzátették: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány, csúcsidőn kívüli időpontban kell a korábbinál legfeljebb 30-50 másodperccel többet várni a 3-as metró szerelvényeire.
Vitézy Dávid az MTI-nek azt mondta: hiteltelennek tartják, hogy a cég adminisztrációs hibával magyarázza a járatritkítást. Mint fogalmazott, az említett átmeneti időszakra vonatkozó korábbi járatsűrítés "nem hiba volt, hanem akarat, amiről mindenki tudott", a BKV, a főváros és az utasok is, így azt nem lett volna szabad megváltoztatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását