2024. május 14. - Bonifác

Földrengés után: Távozzon az elnök!

Összecsaptak a rendőrökkel hétfőn Port-au-Prince-ben a René Préval haiti elnök távozását követelő fiatalok - jelentette egy újságíró a helyszínről. A motoros rendőrök könnygázzal próbálták meg feloszlatni a január 12-i földrengéskor összedőlt elnöki palota irányába haladó több száz - egyes források szerint mintegy kétezer - tüntetőt. Lövések is hallatszottak.
2010. május 11. kedd 09:45 - HírExtra
Egy rendőrségi szóvivő szerint legalább egy ember megsebesült. Összesen 28 ellenzéki párt és politikai szervezet követeli az elnök távozását, mert szerintük Préval mandátuma lejárta után is hatalmon akar maradni.

"A mandátumának 2011. május 14-ig való meghosszabbításáról szóló törvény elfogadtatásával Préval hatalmon akar maradni. Senki sem tudja, mikor lesznek a választások. Még egy diktatúrát nem tűrünk az országban" - hangsúlyozták a tüntetések megjelent pártvezetők.

A haiti szenátus hétfőn fogadta el azt a képviselőház által már megszavazott törvénymódosítást, amelynek értelmében Préval elnök 2011. május 14-ig hivatalban marad, ha az év végéig nem tartják meg a választásokat. Préval megbízatása 2011. február 7-én jár le. A földrengés következtében romba dőlt a választási bizottság székháza, megsemmisültek a választói névjegyzékek és mintegy 1,6 millió szavazásra jogosult meghalt vagy elmenekült otthonából.

A januári földrengés óta, amelynek becslések szerint 230 ezer és 300 ezer közötti halálos áldozata volt, ez volt a legjelentősebb tüntetés a karibi országban. Port-au-Prince-ben újabb tüntetésekre készülnek, vidéken haitiak ezrei vonulnak fel naponta az államfő távozását követelve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását