2024. június 8. - Medárd

Beiktatták az új elnököt

Goodluck Jonathan eddigi alelnök vette át Nigéria államfői posztját csütörtökön, fél nappal azután, hogy hosszan tartó betegségben elhunyt az ország választott elnöke.
2010. május 6. csütörtök 14:28 - HírExtra
Az abujai elnöki rezidencián délelőtt lezajlott eskütételen az államfői teendőket eddig ügyvivőként ellátó Jonathan magára öltötte az ország nemzeti színeit - zöld-fehér-zöld - megjelenítő mellszalagot, jelezve ezzel, hogy formálisan is átvette a hatalmat. Elődje, az 58 éves Umaru Musa Yar'Adua szerdán este hunyt el. A muszlim vallású volt államfőt még csütörtökön végső nyugalomra helyezik szülővárosában, az észak-nigériai Katsina településen. Az országban hétnapos gyászt hirdettek.

Yar'Adua több hónapja nem vett részt a politikai közéletben. Tavaly november óta szívproblémákkal kezelték Szaúd-Arábiában, s bár február végén hazatért Abujába, továbbra sem jelent meg a nyilvánosság előtt. Orvosa közleménye szerint szívburok-gyulladásban szenvedett.

Egészségi állapota gyakorlatilag 2007-es megválasztása óta aggodalmakat keltett, november óta tartó hosszú távolléte pedig az alkotmányos válság szélére sodorta a nyugat-afrikai országot. Yar'Adua ugyanis hónapokig nem volt hajlandó alelnökére átruházni az államfői tisztséget, s nem lehetett tudni, hogy ki felügyeli valójában az államügyeket. A parlament végül február elején kérte fel Jonathan alelnököt az államfői feladatok átmeneti ellátására.

A nigériai alkotmány szerint az államfő halála után alelnökének kell letennie az elnöki esküt, és meg kell neveznie alelnökét. Mandátumuk a 2011 áprilisában esedékes választásokig szól.

Rövid beiktatási beszédében Jonathan azt ígérte, hogy adminisztrációja a hátralévő egy évben a jó kormányzás megteremtésén fog fáradozni, elsősorban a választási reformra és a korrupció elleni harcra összpontosítva erejét. Hozzátette, hogy az ország olajiparának otthont adó Niger-delta békéje továbbra is az egyik fő célkitűzés marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását