2024. május 2. - Zsigmond

Ők biztosan füvezni akarnak

Mintegy 13-15 ezer, döntő többségében fiatal tüntetett szombaton Prágában a marihuána szabad fogyasztásának törvényesítéséért.
2010. május 9. vasárnap 09:16 - HírExtra
A Million Marihuana March elnevezésű akciót immár tizenharmadszor rendezték meg a cseh metropolisban, és a részvétel évről évre magasabb. A marihuánafogyasztás legalizálásának hívei először a városközpontban a Károly-téren gyűltek össze, majd a Zizkov-negyedbeli Parukárka parkba vonultak, ahol a késő éjjelig különféle zenekarok lépnek fel. A rendezvénynek gyakorlatilag zenei fesztivál jellege van, s az esti órákig semmiféle incidensre nem került sor.

Csehországban az idei évtől kezdve jelentősen liberalizálták a marihuána problémájának kezelését, s ennek a könnyű drognak a birtoklása saját célokra nem tilos, nem büntethető. A tüntetők a marihuánatermesztés, -kereskedelem és -fogyasztás teljes szabaddá tételét követelték.

Orvosi szakértők és szociológusok véleménye a marihuánafogyasztásról megoszlik. Az egyik oldal a gyakori fogyasztást nagyon veszélyesnek tartja, míg a másik tábor szerint a kender élvezete kisebb károkat okoz az emberi szervezetben, mint például a rendszeres dohányzás.

Csehországban az utóbbi években folyamatosan növekszik a kábítószer-élvezők száma. Különféle felmérések és tanulmányok szerint a marihuánát a fiatal csehek mintegy 25 százaléka próbálta már ki. Ez mintegy tíz százalékkal magasabb arány, mint az Európai Unió országainak átlaga. Ugyanakkor a felmérések azt is jelezték, hogy a csehek időnként használják a drogot, s a rendszeres marihuánafogyasztók száma nem túl magas.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását