2024. május 8. - Mihály

Az emberek többsége nem ismeri a jogvédő hatóságokat - főleg mi nem

A posztkommunista országokban, köztük Magyarországon ismerik a legkevésbé az egyenlő bánásmódot biztosító hatóságokat az Európai Unióban - állapította meg egy felmérés, amely arra is rávilágít: a vizsgált kisebbségek közül a romákkal szembeni diszkrimináció tűnik a legerősebbnek.
2010. május 11. kedd 14:47 - HírExtra
Az Európai Unió Alapjogi Intézete által készített, a hétvégén bemutatott kiadványokat ismertetve Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatási adatok szerint az EU-ban a megkérdezettek 60 százaléka nem hallott még az egyenlő bánásmódot biztosító hatóságokról.

A jogtudatosítás a skandináv demokráciákban a legerősebb, míg a posztkommunista országok, közöttük Magyarország, az utolsók a rangsorban - írta Szabó Máté.

Az ombudsman közlése szerint az EU átlagában a polgárok 61 százalékának nincs tudomása arról, hogy országában törvény tiltja a diszkriminációt. A magyar megkérdezettek 49 százaléka nem tud az EU Alapjogi Chartájáról, míg ez az arány a romák körében 82 százalék.

A legerőteljesebben diszkriminált roma kisebbséghez tartozók 47 százaléka számolt be elszenvedett megkülönböztetésről, de 63 százalékuk mégsem fordulna jogvédő hatósághoz, mert álláspontjuk szerint "úgysem ér az semmit".

Az adatvédelem területéről szóló tanulmány Magyarország esetében hiányosságként állapította meg, hogy az ombudsmannak nincs bírságolási jogköre - tette hozzá Szabó Máté.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását