2024. június 2. - Kármen, Anita

Újabb olajfogót eresztettek le a tengerfenékre

A BP olajcég a héten újabb olajfogó berendezést, úgynevezett keszont ereszt le a Mexikói-öbölben a tengerfenékre azzal a szándékkal, hogy megszüntesse a kisebbik olajszivárgást a megsérült kútnál - közölte hétfőn Tony Hayward vezérigazgató.
2010. május 10. hétfő 23:35 - HírExtra
BAz április 20-án felrobbant és elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró platformot üzemeltető BP első embere azt mondta, hogy a berendezés 72 órán belül a helyére kerülhet. A cég azt is közölte, hogy mélytengeri robotok segítségével az olaj lebomlását segítő vegyszert lövellnek a vízbe a szivárgás közelében, miután a műveletet engedélyezte az amerikai környezetvédelmi hivatal.

A Louisiana állam partjától 80 kilométerre délre történt katasztrófa helyszínén eredetileg három szivárgás keletkezett. A legkisebbet egy robot megszüntette, az olajvezeték végére zárszelep került.

A legnagyobb szivárgást a vezeték közepén a múlt héten akarták megszüntetni egy alul nyitott süllyesztőszekrénnyel, de az első kísérlet arra, hogy a 100 tonnás, négy emelet magas torony alakú berendezést elhelyezzék, nem járt sikerrel. Az 1500 méteres mélységben - ahol 3-4 Celsius fokos a víz, és a nyomás a felszíninek 150-szerese - gázokból és vízből nagy mennyiségű kristályos hidrát keletkezett a tartály belsejében, a kúp alakú tetőrész, amelyen keresztül a tervek szerint felszivattyúzták volna az olajat egy felszíni tartályhajóba, elzáródott. A keszont ezért felemelték és elvitték a szivárgás helyétől 200 méterre. A BP közölte, hogy még nem vallottak kudarcot. A kristályok felszabadítására a lehetséges megoldások között szerepel, hogy a keszont ismét magasabb - melegebb és kisebb nyomású vízrétegekbe - emelik, vagy meleg vizet pumpálnak le a mélybe.

Becslések szerint továbbra is naponta mintegy 800 ezer liter nyersolaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe. Szakértők úgy számolnak, hogy hétfőig már legalább 3,5 millió gallon (13,3 millió liter) olaj került a tengerbe. Ha az ömlés üteme így folytatódik, egy hónap múlva a katasztrófa túl fogja szárnyalni az Exxon Valdez tankhajó 1989-es balesetét, akkor 11 millió gallon olaj folyt a tengerbe Alaszka partjainál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását