2024. április 29. - Péter

A Svájci Nemzeti Bank küzdelme

A Svájci Nemzeti Bank továbbra is akadályozni igyekszik a svájci frank túl nagy felértékelődését, mert az deflációt okozhatna.
2010. május 9. vasárnap 12:07 - HírExtra
Efelől a svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand igyekezett megnyugtatni a piacokat a Neue Zürcher Zeitung vasárnapi kiadásában megjelent nyilatkozatában. A múlt hét kétségeket keltett: a svájci frank csütörtökön 1,4004/eurós rekordra drágult. Kereskedők szerint a svájci központi bank a múlt héten felhagyott az előző hónapokra jellemző, masszív nyíltpiaci beavatkozással, amely 1,43/euró közelében tartotta a frankot.

Közgazdászok szerint ugyanis a svájci központi bank helyzete nehéz: az inflációt sem engedheti szabadjára, márpedig az elmúlt néhány hónap beavatkozásai túl nagy franklikviditást teremtettek, miközben Svájc gazdasága föllendülőben van.

Erre utalt Hildebrand is, mondván, hogy miközben "az euróövezet stabilitásának problémái automatikusan negatív hatást gyakorolnak Svájcra, és ezért igen aggasztóak mindnyájunk számára", a svájci központi banknak éppúgy kell törekednie a defláció megelőzősére, mint az infláció elkerülésére. "Ez határozza meg árfolyam-politikánkat: nem engedjük meg, hogy az euróövezet problémái és azokkal összefüggésben a frank szélsőséges drágulása deflációhoz vezessen Svájcban".

Ám hozzátette: más oldalról viszont a devizatartalék nem elég nagy ahhoz, hogy a bank korlátlanul vásárolhasson eurót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását