2024. május 18. - Erik, Alexandra
Szabó Gáborral, a Jobbik pártigazgatójával és talán legfontosabb háttéremberével beszélgettünk. A politikus elmondta: annyi közük van a palesztinokhoz, mint a marslakókhoz.
2010. május 4. kedd 14:44 - Sarkadi-Nagy Márton
Kezdjük egy akut témával: lesz gárdistamellény az új országgyűlés első ülésén?

Erre Vona Gábor tavaly július 11-én tett ígéretet, és azóta számtalan interjúban, kérdésre válaszolva megerősítette, hogy akár magánemberként, akár politikusként tartja az ígéreteit, főleg ebben az időszakban, amikor a gárdisták ellen a jog minden eszközével beindult egyfajta irtóhadjárat, rendkívül fontos, hogy párt elnöke mutassa a gárda iránti szolidaritást.

Csak Vona Gáboron lesz ilyen mellény, vagy a Jobbik-frakcióból másokon is?

Hogy mi lesz aznap, azt most nem tudhatjuk, jelenleg annyit tudok megerősíteni, hogy Vona Gábor tartja az ezzel kapcsolatos ígéretét

Ez a mellény nyilván nagyon sokféle szimbolikus üzenetet közvetít. Mit szeretnének üzenni ezzel a szimbolikus gesztussal a többi parlamenti pártnak?

Ezen gesztus első címzettje nem a parlamenti patkóban ülő többi parlamenti párt, hanem azok a személyek, akik gárdistaként vállalták a nemzet szolgálatát. Ezzel szeretnénk jelezni az ő irányukba, hogy a Jobbik nagyon büszke a gárdistákra és semmilyen módon nem fogjuk őket cserbenhagyni. A többi parlamenti párt aztán majd - mindenki a saját maga szája íze szerint - levonja majd a megfelelő konzekvenciát.

Nagyon érdekes a kérdés, hogy mit lehet várni a Jobbiktól a mindennapos parlamenti munkában. Az MSZP-ről lehet tudni, hogy nemzetárulónak tekintik, ez hogy fog kifejezésre kerülni?

Adott felszólalások esetében, témától függően, érvelés szintjén. El fogjuk mondani akár az MSZP-vel kapcsolatos gondolatainkat, vagy a többi parlamenti párt indítványaival, felszólalásaival kapcsolatos kendőzetlen véleményünket.

Kulturált körülmények között tudnak majd vitázni egy nemzetárulónak tekintett párttal?

Kulturált keretek között, de őszinte és kemény hangvétellel.

A Jobbik-honlapon olvasható véleményük a fontosabb pártokról, kivéve a Lehet Más a Politikát. Róluk mit gondol?

Szabó Gábor
A Jobbik pártigazgatója és az Országos Választmány elnöke Szabó Gábor, aki egyik alapítója is a radikális pártnak. Úgy szokták jellemezni, mint a Jobbik szervezésért felelős szürke eminenciását, és - az interjúból is láthatóan- talán a leghiggadtabb véleményformálásra képes Jobbik-vezetőt.
Az LMP egy nagy talány. Most egy picit tartunk attól, hogy az SZDSZ egyfajta hatalomátmentéséről van szó, tehát azok a gazdasági és politikai, illetve értelmiségi körök, akik az SZDSZ politikáját segítették vagy támogatták, azok csináltak maguknak egy új pártot LMP néven.

Nem mondom, hogy ez egy lefutott vagy eldöntött kérdés, nagyon sok minden ki fog derülni az első két hónapban, abból, hogy hogyan politizál az LMP, de jelenleg én arra tennék nagyobb tétet, hogy az SZDSZ újra bejutott a parlamentbe LMP néven.

A honlapon az olvasható, a Fidesz elkötelezett Amerika- és Izrael-barát politikája miatt sem szeretnének közelebbi együttműködést a párttal. Miért baj az Amerika- és Izrael-barát politika?

Azért, mert egyoldalú. Annál azért ügyesebben és okosabban kellett volna akár a Fidesz-kormány alatt, akár az MSZP-SZDSZ kormány alatt intézni a külpolitika irányítását, mintsem hogy egy hatalmi tömbhöz ennyire szolgai és besimuló módon elkötelezzük hazánkat.

A Jobbik külpolitikai üzenetei, az Irán- és palesztinbarát hozzáállás mögött nincsen burkolt antiszemitizmus a háttérben?

Nincs a Jobbiknak kifejezett palesztinpolitikája. A Jobbik akkor szólalt meg erősen és harsányan a palesztin kérdésben, amikor Izrael állam 2009 januárjában Gázában népirtást hajtott végre. A Jobbik ezzel kapcsolatban fejezte ki nagyon élesen és keményen a véleményét, miközben a többi párt lapított és sunnyogott abban az időszakban, amikor lakótelepet bombáztak az izraeli lövegek és harci repülők.

Nem tudok a Jobbik programjának olyan részéről, ami állandóan napirenden tartaná a palesztin állam megalakításának célját. Mi elsősorban a magyarság ügyeinek és érdekének védelmében szeretnénk tenni.

Mit szól ahhoz, hogy a budapesti palesztin nagykövet azt mondta a Jobbikról, „Rasszistákkal nem akarunk partneri viszonyba kerülni”?

Engem azért lepett meg ez a visszautasítás, mert nem emlékszem, hogy a palesztin népnek felajánlottuk volna valaha is a segítségünket az Izrael elleni harchoz. Ez olyan, mintha marslakók visszautasítanák a Jobbik támogatását azzal kapcsolatban, hogy ők a Holdon űrbázisokat hozzanak létre. A Jobbik nem ajánlott fel ilyet a marslakóknak, és én nem tudok arról sem, hogy a palesztinoknak a konfliktus megoldásához ajánlott volna fel segítséget. Picit szürreális nekem ez a kép.

A Fideszről a honlapjukon azt írják, hogy bár nem nemzetáruló, de az MSZP-SZDSZ-MDF hármashoz hasonlóan liberális, globalista párt, míg a Jobbik a magyar emberek nemzeti pártja. A magyarság és a liberalizmus vagy a globalizmus ennyire összeférhetetlen fogalmak lennének?

Itt azért különböző fogalmakról van szó, a liberalizmust ugyebár nem lehet a globalizmussal egyenértékűnek tekinteni. Mi nagyon büszkén tekintünk a tizenkilencedik századi liberalizmusra, amely komoly vívmányokat ért el az emberi szabadságjogok és a polgári jogok kivívásában egyaránt.

Az elmúlt évtizedekben a liberális szó azért lett szitokszó Magyarországon, mert egy vadhajtása jelent meg itt az SZDSZ képében, amely liberálisnak nevezte magát, és ezzel kompromittálta magát a liberális fogalmat is. A liberalizmus SZDSZ-féle arca kifejezetten káros és pusztító volt Magyarországon: nem az ember szabadsága mellett állt ki, hanem az emberi szabadosság gondolata mellett, kifejezetten rombolta a magyar társadalom nemzettudatát és erkölcsiségét.

El tudna képzelni olyan magyar pártot, amely liberálisnak nevezi magát és nem ellenszenves?

Hogyha alakul egy olyan párt, amelyet be lehet sorolni ebbe a kategóriába, akkor majd a konkrét nyilatkozatai és tettei alapján fogok tudni ez ügyben nyilatkozatot tenni. Magát az adott pártot kell majd a tevékenységében és a tetteiben megvizsgálni és majd akkor lehet korrekt módon ítéletet mondani.

A Jobbikhoz közel álló téma a határon túli magyarság kérdése. A napokban a Magyar Koalíció Pártja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Vajdasági Magyar Szövetség is nyilatkozatban határolódott el önöktől. Biztos, hogy a Jobbik jobban tudja náluk, hogy mi a jó a határon túli magyarságnak?

Csak a határon túli magyarokkal közösen tudjuk kitalálni, hogy mi jó nekik. Pont ezért a nemzetpolitkai kabinetünk nagyon széles civilszervezeti kapcsolatrendszerrel rendelkezik szerte a Kárpát-medencében A Jobbik programjának nemzetpolitikai része is úgy készült, hogy arra minden elszakított területről vontunk be határon túli magyar politikusokat, közéleti személyeiségeket, civilszervezeteket és velük közösen írtuk a Jobbik programjának ezen fejezetét.

Az, hogy ezek a nyilatkozatok elhangzottak, érzésünk szerint nem a határon túli magyarság többségi részét, hanem adott politikai szervezetek vezetőinek a megfelelési és besorolási kényszerét reprezentálja.

Egy MKP-nak vagy egy RMDSZ-nek másodlagos lenne az érdekvédelem a megfelelési kényszere mögött?

Nézze, vannak olyan határon túli magyar pártok, amelyek sajnálatosan ugyanazokkal a szervezeti, emberi és politikai betegségekkel küzdenek, mint amivel küzdöttek vagy küzdenek az elmúlt 20 év magyarországi parlamenti pártjai.

Van, aki kevésbé kompromittálódott és adta fel a kinti magyarság érdekvédelmét és van, aki nagyon. Számunkra például Markó Béla egyáltalán nem igazodási pont, és nem azért, mert nem anyaországi magyar, hanem mert olyan politikusnak ismertük meg, aki a mi szemünkben lejáratódott az elmúlt húsz évben tett lépései, tettei miatt.

A Fidesznek kétharmada van, mit tud így a Jobbik megvalósítani a programjából és hogy tervezi elérni?

Úgy tervezzük, hogy mindent meg fogunk tenni a programunk végrehajtása érdekében. A Parlementben majd meglátjuk, hogy mit sikerül ebből ténylegesen elérni. Az jövendőmondás lenne, s nem egy felelős politikai nyilatkozat, hogyha most tippelgetnék, ezért ennek a megválaszolására térjünk vissza a nyár végén, ha kérhetem.

Mik lehetnek azok a fókuszpontok, ahol mindenképpen változást szeretnének elérni?

Sürgető feladatnak tartjuk a devizahitelesek kilakoltatási moratóriumának meghosszabbítását legalább egy évvel. Ugyanilyen jelentősnek érezzük, hogy a teljes elszámoltatás törvényes keretek között induljon be -és ne csak egy-két kicsi vagy közepes halra koncentrálva.

Ugyanilyen fontosnak tartjuk azt, hogy a multinaconális cégek adókedvezményei kerüljenek újratárgyalásra, az ebből felszabaduló pénzösszeg pedig a magyar kis-és középvállalkozások támogatására menjen, és ez kapcsolódjon össze egy érzékelhető adócsökkentéssel is - amit mindenki támogat és mindenki szeretne szóban, de hát meglátjuk, hogy a tettek mezején ebből mi lesz -, és ilyen a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyarságnak.

Mi lesz a Jobbik célja a Parlamentben?

Parlamenti munkánk során az első naptól kezdve hozzá akarunk ahhoz járulni, hogy abból az iszonyú helyzetből, amibe Magyarország és magyar nemzet került, a lehető leggyorsabban sikerüljön az országot és a hazát talpra állítani.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását