2024. május 19. - Ivó, Milán

65 milliárd volt a tudósok jussa

Hatvanötmilliárd forintból gazdálkodott tavaly a Magyar Tudományos Akadémia - hangsúlyozta Pálinkás József a közgyűlés keddi napján, az MTA 2009-es költségvetésének végrehajtásáról és vagyoni helyzetéről szóló beszámolójában.
2010. május 4. kedd 13:37 - HírExtra
Mint az MTA elnöke elmondta, ebből az összegből 37 milliárd forintot tett ki a költségvetési támogatás, beleértve az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) 5,23 milliárd forintos támogatását.

Hozzátette: az MTA támogatása a központi költségvetés főösszegéhez viszonyított aránya 2003 óta jelentősen csökkent.

"Ez a folyamat tavaly is folytatódott a központi költségvetés százalékában. Fontos feladatnak tartom, hogy ez a csökkenés ne folytatódjon, s növekedésbe forduljon" - fogalmazott Pálinkás József.

Ismertetése szerint majd 28 milliárd forintot értek el az intézetek saját bevételei, ennek egy jelentős részét teszi ki az a 6 milliárd forint, amelyet az NKTH utalt át a kutatóhálózat megújítására szolgáló 9,5 milliárd forintból.

"Nagyon nagy gondot jelent, hogy az akadémiai intézetekben az elmúlt években nem volt jelentős beruházás. Ez versenyképességünket nagymértékben csökkenti" - jegyezte meg a tudós társaság vezetője.

Pálinkás József kifejtette, hogy a fejlesztési források hiánya miatt tovább csökkent az eszközök állapotát jelző a gép-műszer korszerűségi mutató mértéke, amely mindhárom kutatási területet egyaránt hátrányosan érintette, különösen komoly visszaesés volt tapasztalható a matematika és természettudományi területen.

"Ennek a csökkenésnek rendkívül negatív következményei lehetnek az eszközigényes pályázatokon történő részvételnél, ezért itt jelentős változást kell elérnünk" - emelte ki az MTA elnöke.
Pálinkás József kitért arra is, hogy az intézmények jogos, sokszor halaszthatatlan felújítási igénye jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló akadémiai központi felújítási keret összegét. Az Akadémia intézményhálózatánál mind a személyi, mind a tárgyi feltételek tekintetében komoly problémák vannak, melyen a jelenlegi pályázati rendszerek nem tudnak segíteni.

Az Akadémia vagyoni helyzetét ismertetve, Pálinkás József elmondta, hogy annak bruttó becsült értéke 2009. december 31-i állapot szerint 77,38 milliárd forintot tett ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását