2024. május 17. - Paszkál

Giga-metropoliszok felé tartunk

Az egyes településméretek közül a tízmilliósnál nagyobb metropoliszok lakossága nőhet a legnagyobb, közel 45 százalékos mértékben a következő 15 évben - derül ki az ENSZ legfrissebb becsléseiből.
2010. április 29. csütörtök 16:41 - HírExtra
Miközben a világ teljes népessége a jelenlegi 6,909 milliárdról 2025-ig várhatóan 16 százalékkal 8,012 milliárd főre nő, a különböző méretű települések lakosságszáma igen egyenetlenül alakulhat. A városnál kisebb településen élők száma a becslések szerint mindössze 1,6 százalékkal 3,476 milliárd főre növekszik majd, miközben az 500 ezresnél kisebb városok lakóinak száma 26 százalékkal 2,277 milliárdra bővülhet, a félmilliósnál nagyobbaké pedig 34 százalékos növekedés mellett elérheti a 2,259 milliárdot - ismertette a világszervezet becsléseit a német statisztikai hivatal Wiesbadenben csütörtökön.

A világ messze legnagyobb városa 2025-re is Tokió maradhat: a már jelenleg is 36,7 milliós japán főváros ugyanakkor csak csekély mértékben, 37,1 milliósra növekszik majd.

Jelentősen nőhet viszont a 20 milliósnál nagyobb városok száma. Jelenleg Tokión kívül a 22,2 milliós Delhi, a 20,3 milliós Sao Paulo és a kereken 20 milliós Mumbai (Bombay) tartozik ebbe a kategóriába, az ENSZ szerint azonban 2025-re már kilenc ilyen város lesz a világon.

A világszervezet szerint tizenöt év múlva a világ tíz legnagyobb városa közül öt - Delhi és Mumbai mellett Dakka, Kolkata (Kalkutta) és Karacsi - az indiai szubkontinensen lesz, Tokióval és Sanghajjal kiegészülve hét pedig Ázsiában. A fennmaradó három Amerikában található: Sao Paulo, Mexikóváros és New York.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását