2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán: minden másképp lesz

Orbán Viktor számít az ellenzék parlamenti együttműködésére, amelynek "elegáns alkotmányjogi elbánásban lesz része", de mától minden másképp lesz.
2010. április 26. hétfő 16:00 - HírExtra
A Fidesz elnöke hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján az ellenzékkel való együttműködésről, a Fidesz-többséggel szemben megfogalmazott aggályokat firtató kérdésekre azt válaszolta: a parlamenti ellenzék része Magyarországnak, a magyar politikai rendszernek és az együttműködési rendszernek is. Számítok az ellenzék "parlamenti térben" való együttműködésére - fogalmazott.

Úgy vélekedett, hogy a kétharmados, de még a feles ügyekben is egyeztetnek majd a parlamenti pártokkal, mert a parlament egy "együttműködési rendszer"; ahogy eddig, úgy a törvényalkotás rendje most is megmarad: mindenki elmondhatja a véleményét, javaslatokat tehet, és esélyt kap, hogy meggyőzzön más képviselőket saját javaslatáról.

Az egy másik kérdés - fűzte hozzá -, hogy a kormányzati kérdések közül melyeknél lehet indokolt egyeztetni bárkivel, ellenzékkel vagy parlamenten kívüli szervezetekkel.

A politikai ellenfelek aggályaira válaszolva Orbán Viktor leszögezte: "Bátorság elvtársak és elvtársnők, Magyarországon demokrácia van, az emberek azt mondták, hogy a kormány menjen, a demokrácia maradjon". Hozzátette: másik világban keltünk fel, "mától minden másképp lesz, a hivatásos rettegők, a húsz-huszonöt éve az egypártrendszert szolgálók véleménye sajnos kevesebbet nyom ma reggeltől kezdve a latba, mert megváltozik a gondolkodásmód is".

Nem nevetséges - kérdezte a Fidesz elnöke -, hogy akiket huszonöt éve nem zavart, hogy Magyarországon egypártrendszer volt, ahol nem volt egyeztetés, ellenzék sem volt, nagyon jól éltek abban a világban, részt vettek a politikai életben, azok most elkezdenek rettegni a Fidesz demokratikus úton, a választópolgárok által biztosított kétharmados többségétől?
Ideje ilyen értelemben is az elmúlt húsz év átmeneti korszakán túllépni, mert az álszentség megrontja a politikát - szögezte le.

A Fidesz elnöke az mondta: ki mint él, úgy ítél, azaz, aki magáról el tudja képzelni, hogy hogyan él vissza egy ilyen helyzetben, az persze, hogy aggódik.

"Szelíden türelmesen, visszafogottan mondom", hogy nem engedjük meg, hogy az álszentség feleméssze a mindennapjainkat, félrevigye a vitákat, hogy arról szóljon a politika, ami nem fontos - hangsúlyozta.

Orbán Viktor leszögezte: az ellenzéknek elegáns alkotmányjogi elbánásban lesz része, de sajnos az aggályokat nem tudják figyelembe venni, tekintettel a mögöttünk hagyott harminc-negyven évre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását