2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tokaj beköltözött az ELTE-re

Április 23-án, pénteken új borokkal, újragondolva, újratöltve jelentkezik a Tokaj Reneszánsz Egyesület 16 pincészete. A Gólyavárban (Múzeum körút 4., ELTE campus) 16 órai kezdettel a látogatók 50 bort kóstolhatnak, ezeket kipróbálhatják az erre a célra készített ételekkel, este pedig két koncertet hallgathatnak meg.
2010. április 21. szerda 09:48 - HírExtra
Április 23-án mutatja be Budapesten az új évjárat borait a Tokaj Reneszánsz – Tokai Nagy Borok Egyesületének 16 pincészete. A Tokaj Nyitány 2010-en a látogatók az egyesület tagjainak közel 50 borát kóstolhatják meg. Az esemény gondolatisága a tradíció és megújulás üzeneteit követi: egyrészt az évszázados tokaji hagyományok elevenednek meg, másrészt Tokaj legújabb borai – friss reduktív borok, érlelt száraz fehérborok, késői szüretelésű, szamorodni és aszú borok – mutatkoznak be.

Április 23-án több szempontból is nyitás lesz a nagyközönség felé. Tokaj egyértelműen meg tudott újulni az elmúlt évtizedekben, mindezt úgy, hogy megőrizte hagyományait. A világhírűvé nem véletlenül vált aszúk mellett egyre több friss, fiatalos, könnyű fehérborral, és a tokaji terroirt hűen megmutató, ásványokban és gyümölcsökben is gazdag, érlelt, száraz fehérborral találkozhat a borvidékre látogató. Az április 23-i esemény vendégeinek pedig alkalmuk nyílik mindezt egy helyen megtapasztalni. Sőt, az új, 2006-os évjárat legjobb aszúit előadással egybekötött mesterkurzuson kóstolhatják meg az érdeklődők.

Ennél azonban sokkal többről van szó: nem csak Tokaj ajtaja tárul ki a közönség előtt, nem csupán a palackok nyílnak meg, de megnyílik a tokaji előtt az ízek birodalma is. Az eseményen a Litauszki Zsolt vezette mesterkurzuson lehet megkóstolni, milyen ételeket képzelt el a Bib Gourmand 21 Étterem többszörös díjnyertes séfje a különböző tokaji borokhoz. Társa lesz ebben Christophe Deparday francia mesterszakács, a Pierot Étterem új séfje. És ez még nem minden: a magyar blogszcéna három trendszetter gasztrobloggerre, a Chili &Vanília, a Fűszer és lélek és a Malackaraj írói vállalkoztak arra, hogy ők is megmutatják, mit képzelnek el a tányérra a tokaji borok mellé – a falatokat minden látogató összekóstolhatja a borokkal.

Bor és finom falatok: emellé csak a zene hiányzik. A Tokaj Nyitány 2010-en az sem. Kelemen Angelika laza jazzes hangzása után a Nemjuci rockos riffjeivel zárjuk az estét. Érdemes jegyekért a honlapon www.tokaji.hu/tokajnyitany2010 előre regisztrálni, a két mesterkurzusra mindenképpen, mert ezekre korlátozott számban van hely.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását