2024. május 17. - Paszkál

Bódva: 20 órája tart a tetőzés

A Bódva felső szakasza nagyon lassan apad, miközben középső szakaszán már több mint 20 órája tart a tetőzés.
2010. április 18. vasárnap 11:40 - HírExtra
A vízállás Szendrőnél vasárnap reggel 8 órakor 252 centiméter volt és ez a valószínűleg rövidesen megkezdődő apadás ellenére csak kis mértékben csökkenhet - ismertette Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-vel.

A Sajó szombaton a délutáni órákban, a vártnál korábban és alacsonyabb - 386 centis - vízszinttel tetőzött Felsőzsolcánál, majd a tetőzés az éjszaka folyamán 382 centiméteres vízállással Sajópetrinél is bekövetkezett. Jelenleg a Sajó Hernád torkolat alatti szakaszán még árad, de vasárnap este, illetve hétfőn ott is bekövetkezik a tetőzés - fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy árhullám vonul le a Hernádon is. Hidasnémeti térségében a másodfokú szint közeli vízállással tetőzött a folyó a szombat hajnali órákban. Gesztelynél 300-320 centiméteres tetőzésre számítanak, az eddig mért legnagyobb vízszint ezen a területen 474 centiméter volt.

Szintén további lassú áradás várható a Bodrogon, de a vízállások egyelőre kevéssel elmaradnak a készültségi szintektől. A folyó vízgyűjtőjére hétfőn újabb csapadék hullhat és ekkor további áradás valószínű. Újabb kisebb árhullám képződött a Tisza felső szakaszán, de a vízállások Tokaj felett továbbra is elmaradnak a készültségi szintektől. A hétfőre és keddre várható esőkből ismét árhullám alakulhat ki és az érkező nagyobb víztömeg hatására Tiszalök térségében a jövő hét közepén emelkedhet a vízhozam - mondta az árvízvédelmi osztályvezető.

Hozzátette: a Tisza és a Bodrog, illetve a Sajó és a Hernád árhullámainak együttes hatására a jövő hét második felében Tiszapalkonya alatt az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállások is létrejöhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását