2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MÁV Biztosító: A VPOP lezárta a nyomozást

Lezárta a nyomozást a MÁV Biztosító ügyében a vám- és pénzügyőrség, az ügy iratait a nyomozó hatóság április 8-án vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.
2010. április 14. szerda 11:18 - HírExtra
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében utalt arra, hogy 2008. április 10-én indult nyomozás a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) intézőbizottságának elnöke, korábbi elnök-vezérigazgatója és társai ügyében sikkasztás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt.

Az előzetesen beszerzett adatok alapján megállapították, hogy a MÁV ÁBE bankszámlájáról az elkövető több alkalommal részletekben 358 millió forintot, majd színlelt szerződés alapján egy összegben 666 millió forintot - összességében több mint 1 milliárd forintot - utalt át egy budapesti székhelyű betéti társaság hazai pénzintézetnél vezetett bankszámlájára. Az utóbbi összeget még ugyanezen a napon továbbutalták az egyesület vezetője és egy hozzá köthető személy hazai magánbankszámlájára.

A közlemény szerint az ügyben felmerült, egy nagy értékű budapesti ingatlan értékesítéséhez kapcsolódó 358 millió forint vételár eredetét az eladók - az adófizetés elkerülése érdekében - fiktív kölcsönügylet alapján offshore cégek és más tagállamban vezetett pénzintézeti bankszámlák közbeiktatásával megpróbálták leplezni, az összeget további nyereség érdekében magáncélra fordították.

A nyomozás során a hatóság megállapította: a korábbi elnök-vezérigazgató családtagjai, személyes ismerősei és érdekeltségi körébe tartozó cégek igénybevételével vonta ki az egyesület vagyonából az említett összeget.

A MÁV ÁBE intézőbizottságának elnökét 666 millió forint értékre elkövetett sikkasztással és ezzel összefüggésben pénzmosással, valamint 24 millió forint értékű csalással és 481 millió forint értékű hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az eljárás során további öt embert gyanúsítanak csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzmosás bűntett elkövetésével.

Mint írták, a bizonyítékok megalapozták a hat ember őrizetbe vételét, közülük az illetékes bíróság öt gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el. Jelenleg már csak a MÁV ÁBE intézőbizottságának elnöke áll kényszerintézkedés hatálya alatt. Az elnök 2009. március 12-ig volt előzetes letartóztatásban, ekkor azonban befizette a Budai Központi Kerületi Bíróság által meghatározott óvadékot, így szabadulása óta lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Az eljárás során a bíróság zár alá vett egy, a hatóság által biztosítási intézkedésként lefoglalt, hatmillió forint értékű ingatlant, valamint tíz bankszámlát az azokon szereplő összesen mintegy 371 millió forint erejéig. Biztosítási intézkedésként foglalt le a hatóság további bankszámlákat is, amelyek feloldását követően 666 millió forintot visszautaltak az egyesületnek a biztosítóval szemben fennálló követelések kielégítése érdekében.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, illetve a Hitelintézeti Felszámoló Közhasznú Társaság vezetője az általuk bűncselekményre utaló esetekről számos alkalommal tájékoztatták a nyomozó hatóságot, illetve több esetben tettek feljelentést - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását