2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az EU-elnökség munkáját nem érinti a kormányváltás

Nem befolyásolja az Európai Unió hármas, spanyol-belga-magyar közös elnökségének munkáját az, hogy Magyarországon kormányváltás lesz - jelentette ki az EU-t jelenleg elnöklő Spanyolország uniós ügyi államtitkára, Diego López Garrido szerdán Brüsszelben.
2010. április 14. szerda 18:42 - HírExtra
Mint újságíróknak elmondta, "az elnökségi trió továbbra is zavartalanul, nagyon jól működik". Hozzátette, hogy a másfél éves közös elnökség első három hónapjában semmilyen fennakadást nem tapasztaltak az együttműködésben. Továbbra is rendszeres az egyeztetés a három ország külügyminisztériuma között - emelte ki.

Emlékeztetett arra, hogy megosztották egymás között a közös prioritások kezelését, és eddig ez a modell is jól vizsgázott.

Az államtitkár azt is kijelentette: pozitív várakozásokkal tekint az új kormány megalakítása elé. Mint jelezte, Brüsszelben szót ejtett a témáról Andor Lászlóval, az Európai Bizottság magyar tagjával, és reményei szerint a csoportos elnökség következő államtitkári szintű találkozóján, a jövő héten részletesebb tájékoztatáshoz jut magyar kollégájától, Kiss Tibortól is. Úgy fogalmazott, hogy eddigi információi alapján kedvező benyomásai vannak a készülő új kormányról.

López Garrido arról is beszélt, hogy a spanyol elnökség tapasztalatai pozitívak az EU új intézményes rendjének gyakorlati működéséről. A tavaly életbe lépett Lisszaboni Szerződéssel - az egyes országok által betöltött soros elnökség intézménye mellett - létrehozták az EU egyszemélyes elnöki posztját, valamint jelentősen kiterjesztették a külügyi főképviselő illetékességét, és korábbi aggályok szerint ennek egyik következménye az EU irányításának bonyolultabbá válása lehetett volna.

Az államtitkár azonban kijelentette: gördülékeny az együttműködés és rendszeres az egyeztetés az elnökség és Herman Van Rompuy elnök, illetve Catherine Ashton külügyi főképviselő között.

A jelenlegi szabályok értelmében az elnökséget adó országok három félévre vonatkozó közös programot dolgoznak ki. Ebben a félévben Spanyolország, júliustól év végéig Belgium, a jövő év első felében pedig Magyarország elnökli majd az uniót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását