2024. május 18. - Erik, Alexandra

Dancs Annamari, a kulturális nagykövet

Háromszéket népszerűsítő kulturális nagykövet lett Dancs Annamari sepsiszentgyörgyi énekesnő.
2010. április 2. péntek 15:02 - HírExtra
Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki számában beszámolt arról, hogy a művész a napokban érkezett haza kéthetes kanadai turnéjáról, ahol nem csupán koncertezett, hanem Háromszék utazó kulturális nagyköveteként a térséget is népszerűsítette.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke és Dancs Annamari csütörtöki sajtótájékoztatójukon értékelték Sepsiszentgyörgyön a turné eredményeit.
Tamás Sándor elmondta: a sepsiszentgyörgyi és a háromszéki önkormányzatok nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki Dancs Annamarival, azért is nevezték ki Háromszék utazó kulturális nagykövetének, mert minden koncertjének a színhelyére szülőföldje jó hírét viszi. Az önkormányzat ilyenkor szórólapokat, turisztikai és ismeretterjesztő anyagokat, filmeket, diákat küld vele.

Az énekesnő Torontóban és Calgaryban lépett fel és mint elmondta, mindenütt lelkes közönség fogadta könnyűzenei és operettműsorát. A találkozások során sokat mesélt pályafutásáról, a háromszéki tájak, turisztikai látványosságok szépségeiről.

"A Kanadába kitelepedett magyarok és románok közül sokan már évek óta nem jártak itthon, ezért kíváncsiak voltak, mi történik, mi változott" – idézte fel az énekesnő. Sok kanadai a nyáron készül Erdélybe, de általában Kolozsvárra és Kalotaszegre tervezték a látogatást, de sikerült meggyőzni őket, hogy a Székelyföldre, Háromszékre is ellátogassanak.

Dancs Annamari egyébként a korábbiakban is népszerűsítette szűkebb hazáját, ezért is indította őt a 2008 november 30-án rendezett romániai parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az Erdélyből elszármazott magyarok külföldön (Ausztráliában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában) élő diaszpórájának egyéni választókerületében szállt versenybe a képviselői mandátumát.

Bár nem jutott be Románia törvényhozó testületébe, azóta is folytatja kulturális misszióját.

Az akkori választási kampány idején az MTI-nek elmondta: útjain megismerte a külföldön élő magyarság problémáit. Ezek közé tartozik, hogy a kint élő, már ott született második és harmadik nemzedék nagy része nem - vagy csak törve - beszéli az anyanyelvet.

Az idősebbek közül is sokan beolvadtak ottani környezetükbe, látogatni sem térnek vissza, mert rossz emlékeik vannak a kommunista korszakból, nem tudják legyőzni előítéleteiket. De van ellenpélda is: az énekesnő Hollandiában találkozott olyan hollandokkal, akik megtanultak magyarul, annyira tetszett nekik nyelvünk és kultúránk.

A romániai magyarság körében rendkívül népszerű előadóművész 2006-ban a kolozsvári zeneakadémia bel canto szakán államvizsgázott, de immár tizennégy éve a könnyűzenei műfajban ténykedik.

Számos szólólemezt jelentetett meg Erdélyben, ezek Magyarországon is megvásárolhatóak voltak, több videoklipet forgattak vele, több mint kétezer koncertet adott Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Hollandiában, Svédországban, az Egyesült Államokban, vagyis szinte mindenütt, ahol magyarok is élnek. Két évvel ezelőtt a brassói Aranyszarvas fesztiválon a közönség népszerűségi díját is elhódította.

Jelenleg a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban próbál, az intézmény meghívására a Víg özvegy és a Marica grófnő operettekben szerepel, a két bemutatóra májusban kerül sor. Készül továbbá az A-ha című számához a videoklip, és hazai, valamint magyarországi turnét is tervez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását