2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ennél csak jobb jöhet. De tényleg.

"Valahol a mélypont körül van a gazdaság" - hangzott el a Gazdaságkutató Intézet (GKI) szerdai tájékoztatóján, ahol Vértes András, a cég vezérigazgatója a magyar reálszféra 2010-es kilátásairól beszélt.
2010. március 24. szerda 12:25 - Nagy András
A recesszióról már nemcsak a világban, de Magyarországon is múlt időben beszélhetünk – kezdte átfogó 2010-es előrejelzését Vértes András, GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az állami intézet ferencvárosi székházában szerda reggel. Ehhez persze gyorsan hozzátette, a globális gazdaság idén ugyan egyértelműen elkezdi a kilábalást, az azonban törékeny és lassú lesz. Jóval lassabb, mint a visszaesés volt. A visszazárkózást a világ egy óriási költségvetési lazítással, hazánkban viszont egy újabb durva egyensúlyprogrammal a háta mögött igyekszik megoldani – mondta.

A GKI előrejelzése szerint 2010-ben az EU GDP-je elkezd nőni, s körülbelül 0,7 százalékig meg sem áll. Magyarország nulla százalék körül „növekedhet” az idén, míg a számunkra különösen fontos Németországé akár 1,2-ig emelkedhet. Az államháztartási hiányok persze mindenütt jóval a maastrichti három százalék fölött lesznek, s az államadóssági ráta is tovább nő és megközelíti a nyolcvan százalékot.


Fotók: Fejér Bálint

Vértes Magyarországon a pesszimizmus oldódását látja, sőt, az iparban már némi optimizmust is tapasztal. A legborúlátóbb szektor továbbra is az építőipar. Az viszont, hogy a fogyasztási hajlandóság lassan meghaladja a válság előtti időszak szintjét, a GKI szerint arra utal, hogy a következő időszakban - ha lassan is, de - végre megindul a hazai a kereslet élénkülése.

A politika, gazdaság jövőjét látni, de mi lesz a gazdaságpolitikával?

Vértes szerint az országban ma mind a gazdasági, mind a politikai folyamatok jól prognosztizálhatók. Egy apróságot azonban ő sem tud: mi lesz a következő kormány gazdaságpolitikája? Pedig a Gazdaságkutató szerint nagyjából attól függ minden, hogy az új kormány mit kezd a Bajnai kabinet által hátrahagyott fegyelmezett költségvetéssel. Hozzátette, hogy csak a 2011-es költségvetés fogja majd igazán megmutatni, milyen politikát folytat a következő kormány.

A GKI szerint egyébként három alternatíva áll a következő kormány előtt. Kitűzi maga elé célként a gyors eurót és ezt reformer gazdaságpolitikával támasztja alá az oktatási, önkormányzati és az egészségügyi szektorokban. Ez egy több éves folyamat után 2014-re eredményezhet magyarországi eurót. Vértes a Fidesz mondataiból („Változás”) ezt a verziót éppen ki tudja hallani.



A második lehetőség, az ún. evickélés politikája: lazább költségvetés, bezárkózó,
Patrióta gazdaságpolitika. Nagyobb hangsúly a mezőgazdaságra, a kkv-kra, lassúbb reformfolyamat. Ez a verzió Vértes szerint kevésbé kedvező gazdasági pályát eredményez.

A harmadik, egyben legrosszabb forgatókönyv az osztogatás címet viseli: ennek megvalósulását a GKI nem tartja valószínűnek, ha másért nem, már csak a nemzetközi szervezetek nyomása miatt sem.

Akárhogy is - a ipari termelés, meg az export növekedésén kívül - sok jóra nem számíthatunk az év első felében. A belföldi kereslet csökkenni fog, csakúgy, mint a beruházások és a reáljövedelmek, valamint nő a munkanélküliség. Az év második felében összességében szerény javulás várható, ez hozza ki – a GKI reményei szerint – nullára 2010-et. (A számokat lásd táblázatunkban.)

260 forintos euróra készüljünk

Oszkó Péter belátta: nem lesz könnyű helyzetben az utódja
Magyarország versenyképességét javítja Oszkó Péter szerint, hogy a válság idején elvégezte azt a nehéz feladatot, amelyet a régió országinak majd a konjunktúra időszakában kell megtenniük, ugyanakkor elismerte, hogy a következő kormánynak is nehéz dolga lesz.
MTI
Vértes - a Fidesz minden szkepticizmusa ellenére - azt mondja, a 3,8-os költségvetési hiányt „meg lehet csinálni”, az más kérdés, hogy az ellenzéki párt (és leendő kormányerő) jól láthatóan nem akarja megcsinálni. Holott azt Orbánéknak is tudniuk kell, hogy lényeges eltérés csak akkor lehetséges, ha valódi reformok, valódi szerkezeti átalakítások indulnak el az országban. Az államháztartás deficitje a GKI előrejelzése szerint 3,8 és 5 százalék között lesz az idén, adósságrátánk pedig a tavalyi 78 százalék körül marad majd.

A reálgazdaságot tekintve a szakember azt mondja, idén csak az iparban és beutazó turizmusban lehet érzékelhető növekedés. A hazai cégeket még mindig a hitel és kereslet szűke sújtja majd, s ezek a gondok csak 2011-től enyhülhetnek. A választások politikai kockázatát a piac már beárazta, ebben közrejátszik az is, hogy az idei kampány mentes a nagy igéretektől. Ennek megfelelően Vértes András szerény, de további forinterősödést vár. Azt mondja, 260 körül alakulhat a forint euróárfolyama az év hátralévő részében.



A Hírextra kérdésére, hogy mely szektorokban nőhet esetleg a foglalkoztatás az idén, a GKI vezére azt mondja, ha az iparban az exportnövekedés valóban beindul az év második felében, akkor az a legjelentősebb létszámvesztő ágazatban, a feldolgozóiparban eredményezhet némi javulást. A közúti szállításban, az építőiparban és a turizmusban már nem ilyen rózsás a helyzet. Itt a pozitív elmozdulás elsősorban a szürkegazdaság bővülését eredményezheti.

„Valahol a mélypont körül van a gazdaság egésze” – hangzott még el annak kapcsán, hogy a GKI által a közelmúltban kérdezett vállalatvezetőknek már csak körülbelül fele számol további létszámcsökkentéssel a cégénél. A másik fele lassan inkább felvételen töri a fejét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2010. március 24. 15:10
ÁÁÁ, azt azért csak nem. Ők nem olyanok. Ilyet nem ígértek. Márpedig Orbán sosem hazudna.
beatlear
2010. március 24. 14:45
Mire számítsunk?
..."A harmadik, egyben legrosszabb forgatókönyv az osztogatás címet viseli..." Szigorúan egymás között...


Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását