2024. május 23. - Dezső

Nem a kormány álláspontját tükrözi az elemzés

Nem a kormány álláspontját tükrözi az a tanulmány, amely többek között általános térítési díj bevezetését javasolja a bölcsődékben - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel pénteken. Leszögezte: a kormány a szükséges döntéseket már meghozta ezen a területen és nem tervez újabb intézkedéseket.
2010. március 12. péntek 15:38 - HírExtra
A Magyar Nemzet pénteken írt arról: a Budapest Intézet a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megbízásából készített tanulmányában az szerepel, hogy az anyák gyes helyett utalványokat kapnának. Az elemzés arra tesz javaslatot, hogy a kormány tegye lehetővé a jelenleg ingyenes ellátást biztosító önkormányzati bölcsődéknek, hogy a gyes összegével egyenlő, havi 28.500 forintos térítési díjat szedjenek a szülőktől.

Szollár Domokos az MTI-nek hangsúlyozta: a Budapest Intézet honlapján bárki számára hozzáférhető tanulmányban szereplő javaslatokat a kormány nem tárgyalta, így annak álláspontját nem is tükrözheti. Az kizárólag a tanulmányt elkészítő kutatók álláspontját tükrözi - jelentette ki.

Hozzátette: a még 2008-ban, a MeH Gyermekesély Irodája által megrendelt tanulmány az 1-3 éves gyermekek nappali ellátása bővítésével foglalkozik.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a gyessel és gyeddel kapcsolatos kérdésekben is ismert a kabinet álláspontja, hiszen 2009 tavaszán már döntött erről a kabinet.

Szollár Domokos leszögezte: a kormány a szükséges döntéseket tehát meghozta ezen a területen és nem tervez újabb intézkedéseket Felidézte: az Országgyűlés május végén elfogadta a családtámogatási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatokat.

Az átalakítások célja a foglalkoztatottság növelése és a gyermeket vállaló nők munkaerőpiacra történő visszatérésének ösztönzése volt. Indoklása szerint minderre azért volt szükség, mert a női foglalkoztatási ráta Magyarországon európai összehasonlításban nagyon alacsony, amelyhez az időtartamukat tekintve bőkezűnek mondható gyermekgondozási támogatások is hozzájárulnak.

A kormányszóvivő kitért arra: a kabinet a családtámogatási rendszer átalakítása mellett több olyan – egymásra épülő – intézkedést tervez, amelyek ösztönzik, elősegítik a gyermeket vállaló nők munkaerőpiacra történő visszatérését. Ennek egyik legfontosabb eleme a gyermekek napközbeni ellátásának fejlesztése - tette hozzá.

Emlékeztetett arra: a kormány 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást és a már megkezdett és most kiírandó pályázatok révén addigra 7.800 bölcsődei, valamint integrált óvodai-bölcsődei férőhelyet hoz létre.

A kormány január 1-jétől húsz százalékkal megemelte a csoportlétszámokat, amellyel további ötezer férőhely jön létre.

Szollár Domokos felidézte azt is, hogy a kormány új intézményként létrehozta a családi gyermekfelügyeletet, amely a napközihez hasonlóan állami normatívát kap. A családi gyermekfelügyelet 2012-ig újabb ezer-ezerötszáz gyermek nappali ellátását oldhatja meg.

Mint mondta, a gyermekek nappali ellátásának fejlesztése mellett a kormány célzottabbá teszi a nők munkaerőpiaci visszatérését elősegítő komplex foglalkoztatási programokat. Példaként említette, hogy januártól a közszférában a gyesről, gyedről visszatérőket saját kérésükre kötelező részmunkaidőben foglalkoztatni legfeljebb a gyermek hároméves koráig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását