2024. április 26. - Ervin

Malév: 95 százalékban újra az állam a tulajdonos

Megtörtént a Malév tőkeemelése. Ezzel a nemzeti légitársaság 95 százalékos tulajdonosa a magyar állam lett, 5 százaléknyi részvénycsomag pedig az Airbridge Zrt.-é - erősítette meg Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI-nek.
2010. március 11. csütörtök 16:18 - HírExtra
A légitársaság alaptőkéjét összesen 25,4 milliárd forinttal emelte meg a magyar állam, ebből 20,7 milliárd forint a készpénz, 4,7 milliárd forint pedig adósság tőkévé konvertálása. A tőkeemelést megelőzően, szerdán az orosz állami Vnyesekonombank átutalta azt a 32 millió eurós bankgaranciát, amit az AirBridge Zrt.-nek vállalt a Malév privatizációjában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) fizetendő bérleti díjakra.

Zichermann Zsolt, az MNV szóvivője azt mondta, hogy a vagyonkezelő az ezt követő időszakban tekinti át a légitársaság helyzetét.

Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója korábban ismertette: a Malév már jelentős részben kidolgozott "megmentési tervét" nyújtja be a magyar kormány az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra. Hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak a kötelezettségeket tartalmazza a Malév megmentési konstrukciója. A tőkerendezés során megmaradó 3,5 milliárd forint szabad készpénz és a további finanszírozásról szóló megállapodások mozgásteret adnak a Malév működéséhez.

Az iparági tanácsadó bevonásával folyó megmentési program célja, hogy a tavaly 23,43 milliárd forint adózás előtti veszteséget elkönyvelő cég legkésőbb 2012-re nyereségessé váljon. Ennek érdekében további "kemény lépések" várhatóak a társaság működésében. Így többek között a hálózat átalakítására, további leépítésekre, a szakszervezeti megállapodások és a beszállítói szerződések újratárgyalására kerül sor.

Martin Gauss, a Malév vezérigazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy évi több mint hatmilliárd forint megtakarítást tartalmaz a Malév üzleti terve, amit a beszállítói szerződések újratárgyalásával, létszámcsökkentéssel, az egyszerűsített flotta olcsóbb üzemeltetésével, a jegyértékesítés új alapokra helyezésével és minden téren az általános költségek lefaragásával kívánnak elérni. A 2008 óta történt 200 alkalmazott elbocsátása után még további 300-400 fővel kell kevesebbet foglalkoztatni - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását