2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyurcsány nem a posztokra hajt?

Gyurcsány Ferencnek a magyar progresszió és benne a baloldal ügye fontosabb, mint az, hogy májusban ki lesz az MSZP frakcióvezetője vagy pártelnöke.
2010. március 11. csütörtök 17:10 - HírExtra
A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kampány az utolsó felvonásához érkezik, és most minden korábbinál igazabb a jelszó: "mindenki a fedélzetre!".

Álláspontja szerint az a dolguk, hogy találkozzanak a választókkal. Ezt hol szűkebb körben teszik meg, ahol erőt, bizakodást öntenek tagjaikba, aktivistáikba, máskor meg nyilvános fórumokat tartanak. Mint mondta, ő is ezt teszi: tart zárt, belső konzultációkat, és részt vesz nyilvános eseményeken. Ez a világ legtermészetesebb dolga - vélekedett.

A volt miniszterelnök úgy látja: az MSZP-n belül több különböző karakterű politikus van, és a választók különböző csoportjai figyelnek egyikükre vagy másikukra. "Vannak olyanok, akiknek az én szavam a fontosabb, másoknak másé: Mesterházy Attiláé, Kovács Lászlóé vagy éppen Lendvai Ildikóé. Nem versenyzünk, hanem kiegészítjük egymást. Attila a miniszterelnök-jelöltünk, ő is marad, őt támogatjuk. Ha győzünk, akkor ő lesz Magyarország következő miniszterelnöke. Ezt kívánom egyébként Magyarországnak és a magyar baloldalnak egyaránt" - mondta.

Gyurcsány Ferenc visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a választás utáni pozíciószerzésre készülne. Van és lesz dolgom, de az biztosan nem, hogy a frakcióvezetői vagy pártelnöki tisztségért tülekedjek - hangsúlyozta. Szerinte ezekre biztosan lesz jelentkező nélküle is. "A demokratikus progresszió, benne a magyar baloldal számára ezek lesznek a legkevésbé fontos ügyek. Akkor meg miért foglalkoznék ezekkel?" - tette fel a kérdést.

Arra a felvetésre, egyezteti-e az MSZP-vel, mit csinál a kampány alatt, azt felelte: a kampányban vállalt szerepét nem ő, hanem a központi kampánystáb határozza meg: így dől el, hogy hova megy, és mekkora a rendezvény nyilvánossága.

Természetesen beszélünk egymással, értékelünk, véleményt mondunk. Amiben egyetértünk, arról beszélünk, amiben nem, azt rögzítjük, és megpróbáljuk elkerülni a vitát, figyelembe venni mások érzékenységét. Teszem a dolgomat a kampányban, a lehető legnagyobb erővel - közölte.

A várható választási eredménnyel kapcsolatban annyi mondott, nem ezen spekulál, hanem dolgozik az utolsó napig, hogy lássa Magyarország, hogy mekkora utat tett meg az utóbbi nyolc évben, és merje, tudja értékelni azt.

"A politikus a győzelemmel elégedett, a vereséget meg megmagyarázza. Én nem az utólag magyarázós típusúak közé tartozom. Ha majd lesznek a maitól eltérő ambícióim, akkor beszélni fogok arról, és tenni fogok azért" - hangsúlyozta. Kiemelte: ma az az ambíciója, hogy tegyen a magyar progresszió ügyéért, a baloldalért.

"Nincs az az Isten, hogy párttársaim közül bárkivel nyilvános vitába keverednék ebben a kampányban. Ha úgy látom, hogy kell valamit mondanom bárkinek is, azt elmondom személyesen, az ráadásul egyszerűbb is" - fogalmazott.

Orbán Viktorról úgy vélekedett: a Fidesz elnöke húsz éve tart tőle. Szavai szerint a legnagyobb ellenzéki párt vezetője a 2006-os televíziós vita óta "személyesen sebzett", és személyes célnak tekinti az ellene folyó küzdelmet.

Gyurcsány Ferenc ezt hibának tartja, mert ez szerinte elfogulttá teszi Orbánt, ami luxus a politikában. "Én az érzelmeimet a feleségemre, a gyerekeimre, a családomra, a barátaimra, a hazámra fordítom. Miért fecsérelném politikai riválisaimra?" - kérdezte.

A volt kormányfő emlékeztetett arra, hogy tagja a Magyar Demokratikus Chartának, ott volt a születésénél, szónokolt a korábbi rendezvényein. Hozzátette: a charta is értékeli - március 19-én - az elmúlt éveket, szeretné tudni, hogy mi várható a választások után. "Azt hallom, hogy a riválisaink Gyurcsány-korszaknak tekintik az utóbbi nyolc évet. Ha ők ekként nevezik, akkor miért csodálkoznak, ha vannak, akik tőlem szeretnék hallani, hogy mit gondolok erről az időszakról" - közölte.

Szerinte bugyutaság arról beszélni, hogy a március 19-i beszéde "országértékelő" lesz-e. "Ez egy beszéd lesz, tisztességes, egyenes mondatokkal, szenzáció nélkül. Olyan lesz, amilyennek megismertek: nem fogom elrejteni sem a véleményemet, sem a szenvedélyemet" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: mindig egy nyugatos polgári kultúrájú Magyarországban gondolkodott. "Ennek álma, víziója vezetett. Arról fogok beszélni, hogy hol sikerült közelebb lépni ehhez az álomhoz, hogy miért vagyok büszke Magyarországra, arra, amit elértünk, de szólok majd a kudarcokról is. Ez így természetes nekem" - fogalmazott a szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását