2024. május 18. - Erik, Alexandra

Halál a kopogtatócetlikre!

Valamennyi pártnak és független jelöltnek meg kell semmisítenie az összegyűjtött, ám ellenőrzésre le nem adott ajánlószelvényeket, és az azokon szereplő adatokat semmilyen formában nem rögzíthetik.
2010. március 7. vasárnap 09:38 - HírExtra
Ez a szabály vonatkozik azokra a pártokra és jelöltekre is, amelyeknek nem sikerült összegyűjteniük az induláshoz szükséges 750 ajánlást, és azokra is, amelyeknek aktivistái a jelölt nyilvántartásba vétele után is folytatták a szelvénygyűjtést.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) álláspontja szerint ajánlószelvényeket a jelölt bejelentését követően is lehet gyűjteni, függetlenül attól, hogy nyilvántartásba vették-e már a jelöltet, vagy sem.

Az OVB szerint ha a jelöltet a helyi választási bizottság nyilvántartásba vette, de pótlólag a jelölt vagy jelölőszervezet még további ajánlásokat ad le, azokat a választási irodának megőrzésre át kell vennie, de az ajánlószelvényeket már nem kell ellenőriznie. (Kivéve, ha 750 alá csökken az érvényes ajánlások száma még a háromnapos jogorvoslati időn belül).

A jelölteknek, jelölőszervezeteknek nem kötelező valamennyi összegyűjtött ajánlást leadniuk, ám a be nem nyújtott ajánlószelvényeket március 22-éig meg kell semmisíteniük és erről jegyzőkönyvet kell kiállítaniuk. A jegyzőkönyvet március 25-én 16 óráig kell eljuttatni a választási bizottságoknak.

Az átvett ajánlószelvényeket a választási irodáknak a magyarországi szavazás első napjáig meg kell őrizniük, ekkor azonban a nap folyamán valamennyit meg kell semmisíteniük.

Fontos szabály, hogy a jelöltek, a jelölőszervezetek vagy az aktivisták az ajánlószelvényekről másolatot nem készíthetnek, és az azokon szereplő adatokat sem választói adatbázis készítésére, sem semmilyen más célra nem használhatják fel.
Az egyéni választókerületben induló jelölteket március 19-ig lehet bejelenteni a 176 országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

A bizottság az összegyűjtött ajánlószelvényeket a bizottság mellett működő választási iroda támogatásával a leadástól számított három napon belül ellenőrzi. Először ránézésre és tapintásra ellenőrzik a papírokat, hogy kiderüljön, nem másolással készültek-e. Ebben az évben az Országos Választási Iroda a korábban tapasztalt visszásságok miatt nehezebben másolható szelvényeket készíttetett a nyomdával.

Több színből kikevert, speciális lila színű festékkel nyomtatták a dokumentumokat, az ajánlószelvény jobb felső sarkába pedig - kézzel is tapintható - Magyarország-térképperforációt helyeztek el, így arról még színes fénymásolóval és hasonló papír felhasználásával sem lehet jó minőségű másolatot készíteni.

Ellenőrzik azt is, hogy minden adatot kitöltöttek-e az ajánlószelvényen, és van-e rajtuk aláírás. Azokat a szelvényeket ellenőrzik tovább, amelyek ezen a szűrőn már "átmentek"; ekkor vizsgálják meg, hitelesek-e az adatok.

A szelvényekre írt adatokat az országos egyéni választókerületi bizottságok mellett működő választási irodák ellenőrzik, egyesével. A személyes adatokat az iroda munkatársai egy számítógépes program segítségével egyeztetik a központi nyilvántartó rendszerrel, és ha eltérést találnak, az ajánlást érvénytelenítik. Ellenőrzik továbbá azt is, az ajánlónak van-e egyáltalán választójoga.

A jelöltet a bizottságok akkor veszik nyilvántartásba, ha sikerült összegyűjtenie a szükséges 750 érvényes ajánlást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását