2024. május 2. - Zsigmond

Rendeződni látszik az EMFESZ adóssága

Az EMFESZ jövője biztosított a következő gázévre – jelentette ki Góczi István a cég ügyvezető igazgatója csütörtökön. Elmondta, moszkvai tárgyalásai után bizakodik a pénzügyek rendezését illetően is.
2010. március 5. péntek 07:59 - Pénzes Dávid
Az EMFESZ új tulajdonosai sokkal több beleszólást kérnek majd a cég ügyeibe, mint eddig – mondta Góczi István a gázkereskedő cég ügyvezető igazgatója csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen. Góczi – miután a bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a rá vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat – Moszkvába utazott, ahol találkozott az EMFESZ új tulajdonosának, a RosGasnak a képviselőivel.

Az orosz üzletemberekkel való megbeszélések után Góczi megnyugtatónak látja az EMFESZ sorsát. A legfőbb problémája a cégnek az a nagyjából 500 millió dolláros tartozás, amelyet Dmitrij Firtas, az EMFESZ előző tulajdonosa halmozott fel a RosUkrEnergo és rajta keresztül a Gazprom felé. Ez Góczi elmondása alapján akkora teher, ami szinte megbénítja az EMFESZ-t.

Az új tulajdonosok világossá tették Góczi számára, hogy ez nem az ő gondja, ezt majd ők intézik. Ebből Góczi arra következtet, hogy az adósságot nagyjából ez év nyarának végére valahogyan rendezni fogja a RosGas.

Tőkeemelés is jöhet

Az EMFESZ ráadásul kénytelen volt leírni egy 285 millió dolláros összeget is, amit Firtas vett ki a cégből (a volt tulajdonosnak a MABOFI-nak utalták át). Ennek hatására az EMFESZ könyvelésében a saját tőke jelenleg mínusz 33 milliárd forint. Góczi elmondta, amikor az új orosz tulajdonosok az adósságot rendezik, minden valószínűség szerint tőkeemelést is végrehajtanak, és minimum nullára hozzák a céget.

Góczi István felhívta a figyelmet arra, hogy az EMFESZ-nek a mai napig érvényben lévő gázszállítási szerződése van a RosUkrEnergoval egészen 2015-ig. Mivel közel másfél éve a RUE nem teljesíti a szerződésben foglaltakat (egyetlen gázmolekulát sem szállít az EMFESZ-nek), így ennek minimum 200 millió dolláros büntetési tétele lesz. Ebből az adósságuk egy részét akár fedezni is lehet.

Jönnek az oroszok


Nem kell fizetnie
Visszavonta a 6,8 milliárd forintos letét elhelyezéséről szóló határozatát a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), melyet az EMFESZ Kft-nek kellet volna letétbe helyeznie. A PKKB egy január 28-i döntésében kötelezte az Első Magyar Földgáz és Energiakerekedelmi Kft. (EMFESZ), hogy a péti Nitrogénművek követelésének összegét helyezze letétbe a bíróságon. A végzés szabályosságát sokan aggályosnak tartották, mert a Nitrogénművek és az EMFESZ jogi vitáját egy közösen választott bírósági eljárás már 2008 óta tárgyalja, s ez a mai napig nem zárult le.
Az ügyvezető igazgató azt is bejelentette, hogy a RosGas igazgatóját Gazda Tamást a tulajdonosok visszahívták posztjáról és folytatja tevékenységét az EMFESZ-ben. Az új igazgató Dmitrij Kuznyecov, orosz üzletember. A tulajdonosok azt is közölték Góczival, hogy sokkal aktívabb szerepet szeretnének vállalni az EMFESZ-ben, így néhány orosz szakember is Budapestre fog érkezni, hogy részt vegyenek a mindennapi munkában.

A gázkereskedő vezetője közölte, a következő gázévre (2011. június 30.) megkapták a fogyasztóiktól a kapacitásigényeket, és az ehhez szükséges kapacitásokat megigényelték. Ezenkívül leadták a forrásigazolásokat is. Az EMFESZ az E.on-tól, a MOL-tól és a Baumgarteni szabadpiacról fogja beszerezni a gázt, az E.on-nal december 31-ig van szerződésük. Góczi a keleti piacról való (orosz, türkmén, kazah, stb.) gázbeszerzésről sem tett le, szeretné, ha a jövőben az EMFESZ innen is le tudna kötni (olcsó) gázt.

Az EMFESZ működése stabil


Mindezek alapján Góczi István határozottan leszögezte, az EMFESZ működését a következő gázévre biztosítottnak látja. A cég a jövőben a lakossági fogyasztók, a kis- és középvállalkozások, az önkormányzatok és a társasházak ellátásának piacán kíván terjeszkedni. A lakossági fogyasztók árai a jövőben is kedvezményesek lesznek, azaz a legalacsonyabbak a piacon.

A cég jelenleg 129 ezer lakossági fogyasztóval rendelkezik, de 209 ezer szerződésük van már. 35 város fűtőművét látja el, 180 társasház, 300 ipari nagyfogyasztó és 300 önkormányzat tartozik az ügyfelei köré.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását