Rendeződni látszik az EMFESZ adóssága

Az EMFESZ jövője biztosított a következő gázévre – jelentette ki Góczi István a cég ügyvezető igazgatója csütörtökön. Elmondta, moszkvai tárgyalásai után bizakodik a pénzügyek rendezését illetően is.

Az EMFESZ új tulajdonosai sokkal több beleszólást kérnek majd a cég ügyeibe, mint eddig – mondta Góczi István a gázkereskedő cég ügyvezető igazgatója csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen. Góczi – miután a bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a rá vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat – Moszkvába utazott, ahol találkozott az EMFESZ új tulajdonosának, a RosGasnak a képviselőivel.

Az orosz üzletemberekkel való megbeszélések után Góczi megnyugtatónak látja az EMFESZ sorsát. A legfőbb problémája a cégnek az a nagyjából 500 millió dolláros tartozás, amelyet Dmitrij Firtas, az EMFESZ előző tulajdonosa halmozott fel a RosUkrEnergo és rajta keresztül a Gazprom felé. Ez Góczi elmondása alapján akkora teher, ami szinte megbénítja az EMFESZ-t.

Az új tulajdonosok világossá tették Góczi számára, hogy ez nem az ő gondja, ezt majd ők intézik. Ebből Góczi arra következtet, hogy az adósságot nagyjából ez év nyarának végére valahogyan rendezni fogja a RosGas.

Tőkeemelés is jöhet

Az EMFESZ ráadásul kénytelen volt leírni egy 285 millió dolláros összeget is, amit Firtas vett ki a cégből (a volt tulajdonosnak a MABOFI-nak utalták át). Ennek hatására az EMFESZ könyvelésében a saját tőke jelenleg mínusz 33 milliárd forint. Góczi elmondta, amikor az új orosz tulajdonosok az adósságot rendezik, minden valószínűség szerint tőkeemelést is végrehajtanak, és minimum nullára hozzák a céget.

Góczi István felhívta a figyelmet arra, hogy az EMFESZ-nek a mai napig érvényben lévő gázszállítási szerződése van a RosUkrEnergoval egészen 2015-ig. Mivel közel másfél éve a RUE nem teljesíti a szerződésben foglaltakat (egyetlen gázmolekulát sem szállít az EMFESZ-nek), így ennek minimum 200 millió dolláros büntetési tétele lesz. Ebből az adósságuk egy részét akár fedezni is lehet.

Jönnek az oroszok


Nem kell fizetnie
Visszavonta a 6,8 milliárd forintos letét elhelyezéséről szóló határozatát a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), melyet az EMFESZ Kft-nek kellet volna letétbe helyeznie. A PKKB egy január 28-i döntésében kötelezte az Első Magyar Földgáz és Energiakerekedelmi Kft. (EMFESZ), hogy a péti Nitrogénművek követelésének összegét helyezze letétbe a bíróságon. A végzés szabályosságát sokan aggályosnak tartották, mert a Nitrogénművek és az EMFESZ jogi vitáját egy közösen választott bírósági eljárás már 2008 óta tárgyalja, s ez a mai napig nem zárult le.
Az ügyvezető igazgató azt is bejelentette, hogy a RosGas igazgatóját Gazda Tamást a tulajdonosok visszahívták posztjáról és folytatja tevékenységét az EMFESZ-ben. Az új igazgató Dmitrij Kuznyecov, orosz üzletember. A tulajdonosok azt is közölték Góczival, hogy sokkal aktívabb szerepet szeretnének vállalni az EMFESZ-ben, így néhány orosz szakember is Budapestre fog érkezni, hogy részt vegyenek a mindennapi munkában.

A gázkereskedő vezetője közölte, a következő gázévre (2011. június 30.) megkapták a fogyasztóiktól a kapacitásigényeket, és az ehhez szükséges kapacitásokat megigényelték. Ezenkívül leadták a forrásigazolásokat is. Az EMFESZ az E.on-tól, a MOL-tól és a Baumgarteni szabadpiacról fogja beszerezni a gázt, az E.on-nal december 31-ig van szerződésük. Góczi a keleti piacról való (orosz, türkmén, kazah, stb.) gázbeszerzésről sem tett le, szeretné, ha a jövőben az EMFESZ innen is le tudna kötni (olcsó) gázt.

Az EMFESZ működése stabil


Mindezek alapján Góczi István határozottan leszögezte, az EMFESZ működését a következő gázévre biztosítottnak látja. A cég a jövőben a lakossági fogyasztók, a kis- és középvállalkozások, az önkormányzatok és a társasházak ellátásának piacán kíván terjeszkedni. A lakossági fogyasztók árai a jövőben is kedvezményesek lesznek, azaz a legalacsonyabbak a piacon.

A cég jelenleg 129 ezer lakossági fogyasztóval rendelkezik, de 209 ezer szerződésük van már. 35 város fűtőművét látja el, 180 társasház, 300 ipari nagyfogyasztó és 300 önkormányzat tartozik az ügyfelei köré.