2024. május 17. - Paszkál

A horvát elnök már idén lezárná a tárgyalásokat

Megerősítette pénteken Horvátország azon törekvését Ivo Josipovic elnök, hogy még idén lezárják a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval
2010. március 5. péntek 15:56 - HírExtra
Az új horvát államfő - egyik első külföldi útján - Brüsszelben találkozott a vezető uniós intézmények képviselőivel, köztük Herman Van Rompuy uniós elnökkel és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel. Tárgyalópartnerei egyetértettek vele abban, hogy a tárgyalások akár ebben az évben befejezhetők. Felhívták viszont a figyelmet arra, hogy a csatlakozáshoz Zágrábnak még több területen előre kell lépnie, köztük a Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésben.

Josipovic ezúttal is ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a reformokat, és mindent megtesznek azért, hogy a csatlakozási folyamat minél gyorsabban haladjon. Hozzátette, hogy a reformok nem pusztán az uniós integráció miatt fontosak, hanem kivitelezésük elsősorban az ország saját érdeke.

Horvátország az uniós joganyag átvételét célzó tárgyalásokon 33-ból 30-ban már megkezdte a tárgyalásokat, 17-ben pedig le is zárta azokat. A legnehezebbnek tartott bel- és igazságügyi, valamint a külügyi és a versenypolitikai fejezet megnyitása még hátravan, korábbi brüsszeli közlések szerint áprilisban várható.

Zágráb azt reméli, hogy legkésőbb 2012-ben taggá válhat az EU-ban. Korábban még abban is reménykedett, hogy az EU majdani magyar soros elnöksége alatt, 2011 első felében sor kerülhet a belépésre, de ennek ma már nemigen van realitása.

Josipovic Brüsszelben találkozott Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével is. Buzek egyebek között azt hangoztatta. hogy a horvát célok eléréséhez szükség lesz az ország összes vezető politikai erejének jó együttműködésére, és ehhez az EP szívesen nyújt segítséget.

Josipovic megemlítette, hogy reményei szerint a Horvátországgal szomszédos államokkal folytatott együttműködésben is új fejezetet nyitnak. Ez vonatkozik a szervezett bűnözés és a háborús bűnök területére is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását